Slovačke kamiondžije prete blokadom graničnog prelaza ka Ukrajini

Ukoliko dođe do protesta, slovački prevoznici će blokirati jedini granični prelaz koji mogu da koriste šleperi

Ukoliko se "ne preduzmu koraci da se ograniči, konkurencija ukrajinskih prevoznika",  slovački autoprevoznici upozoravaju da će od petka blokirati glavni granični prelaz ka Ukrajini, izjavio je šef udruženja slovačkih autoprevoznika (UNAS) Stanislav Skala.

Do ovakvog upozorenja dolazi nakon što poljske kamiondžije štrajkuju već tri nedelje tako što blokiraju nekoliko prelaza sa Ukrajinom, tražeći pooštravanje uslova za ukrajinske prevoznike, prenosi Rojters.

Slovačke i poljske kamiondžije žale se da moraju da nude jeftinije cene za svoje usluge, i traže da mogu da prevoze robu i unutar Evropske unije, a ne samo između EU i Ukrajine.

Ako dođe do protesta, slovački prevoznici će blokirati prelaz Visne Nemecke - Uzhorod, jedini koji mogu da koriste šleperi.

Poljski kamiondžije počele su protest 6. novembra, tražeći od Evropske unije da ponovo uvede sistem dozvola za ukrajinske kamiondžije koji ulaze u EU i za kamione EU koji ulaze u Ukrajinu, uz izuzeće onih za humanitarnu pomoć i vojne zalihe.

Šef UNAS-a Stanislav Skala rekao je da će njegova grupa sačekati do četvrtka na reakciju Ministarstva saobraćaja pre nego što donese konačnu odluku o blokadi.

On je naveoda će 4. decembra biti održan sastanak evropskih ministara saobraćaja u Briselu, ali je istakao da ne polaže velike nade u bilo kakav napredak."Izgleda da ni ukrajinska strana ni Evropska komisija nisu spremne da popuste", rekao je Skala.

Ukrajina tvrdi da protest u Poljskoj šteti njenoj krhkoj ratnoj ekonomiji, pošto ometa izvoz i zaustavlja ulazak osnovnih potrepština poput gasa za motorna vozila (TNG) u Ukrajinu.