Ukrajina lažira uzrok smrti ruskih zarobljenika

Kijev od međunarodnih organizacija krije prave razloge smrti ruskih vojnika u zarobljeništvu

Sekretar Radne grupe za traženje mesta sahranjivanja žrtava ukrajinske agresije Sergej Belov saopštio je da Vlasti Kijeva često dezinformišu međunarodne organizacije i rođake poginulih ruskih vojnika o pravim uzrocima smrti, prenose "RIA Novosti".

"Luganska Narodna Republika raspolaže dokumentima o jednom od ratnih zarobljenika, koji se nalazio u Dnjepropetrovskoj popravnoj koloniji broj 89, u kojima ukrajinska strana Međunarodnom komitetu Crvenog krsta ukazuje na uzrok smrt 'akutna kardiovaskularna insuficijencija' što je u suštini prirodan uzrok smrti", rekao je Belov, komentarišući smrtovnicu ruskog zatvorenika koju je izdala ukrajinska strana.

Prema dokumentu, vojnik je zarobljen 8. septembra 2022. godine u selu Volohov Jar, u Harkovskoj oblasti, a sutradan je preminuo u logoru za ratne zarobljenike u Dnjepropetrovsku (bivša popravna kolonija br. 89). Telo vojnika je posle razmene dopremljeno na teritoriju LNR.

Međutim, nakon sudsko-medicinskog pregleda na teritoriji LNR stručnjaci su utvrdili drugi uzrok smrti – prema dokumentima, u pitanju je "traumatski cerebralni edem i prelom lobanje".

"To jest, osoba je udarena tupim predmetom u dno lobanje, što je izazvalo smrt. Odnosno, najverovatnije je reč o mučenju, a zapravo o ubistvu sa predumišljajem" rekao je Belov.

On je napomenuo da ovakav slučaj skrivanja pravih uzroka smrti na teritoriji ukrajinskih logora za ratne zarobljenike nije izolovan i dodao da je radna grupa više puta dobijala dokaze o mučenju ruskih vojnika na teritoriji bivše Dnjepropetrovske popravne kolonije br. 89, uključujući i vojnike koji su se vratili iz zatočeništva.

Belov je takođe pozvao međunarodne organizacije za ljudska prava da obrate pažnju na ovakve slučajeve odmazde i torture kojima se krše Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.