Makron: Australija provocira nuklearni sukob sa Kinom

Odluka Skota Morisona da se povuče iz sporazuma o podmornicama sa Parizom i pristupi AUKUS-u mogla bi da isprovocira Peking, rekao je francuski predsednik

Francuski predsednik Emanuel Makron optužio je nekadašnjeg australijskog premijera Skota Morisona da provocira nuklearnu konfrontaciju sa Kinom, prenela je turska agencija Anadolija pozivajući se na izveštaj australijskog Ej-Bi-Si njuza.

Govoreći uoči početka samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) na Tajlandu, Makron je istakao da je Francuska želela da pomogne Australiji u postizanju "slobode i nezavisnosti” dogovorom oko podmornica.

"Pomagali smo Australiji da sagradi podmorničku flotu kod kuće, to je bila industrijska saradnja", rekao je Makron.

Australija je dogovorom, kako je istakao francuski predsednik, obezbeđivala sebi nezavisnost jer su sami mogli da održavaju podmornice, a dogovor nije značio ulazak u sukob sa Kinom jer se nije radilo o nuklearnim podmornicama, dodao je Makron.

"Odluka (bivšeg) premijera Morisona bila je suprotna, značila je ulazak u nuklearnu konfrontaciju, u kojoj su postali potpuno zavisni birajući podmorničku flotu koju Australijanci nisu u mogućnosti ni da proizvode ni da održavaju na domaćem terenu", naveo je Makron.

Francuska je i dalje zainteresovana da obnovi podmornički sporazum sa Australijom, preneo je Makronove reči "Blumberg". Ponuda da kupe francuske podmornice ili da ih zajedno prave i dalje je "na stolu", ali za sada nema naznaka da je Kanbera zainteresovana da razmotri ponovo ovaj sporazum, rekao je Makron na konferencij za medije u Bankoku.

Prethodnog dana francuski predsednik sastao se na marginama samita G20 na Baliju sa australijskim premijerom Entonijem Albanezeom.

Diplomatski odnosi Francuske i Australije zahladili su prošlog septembra pošto je Australija odlučila da pristupi AUKUS sporazumu sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom kako bi pribavila nuklearne podmornice. Australija je otkazala sporazum koji je imala sa Francuskom, a koji je podrazumevao kupovinu 12 podmornica vrednih 56 milijardi dolara.

U junu, Albanezeova vlada objavila je da će isplatiti kompenzaciju zbog povlačenja iz dogovora sa Francuskom od 555 miliona dolara.

Pristupanje AUKUS sporazumu obrazloženo je jačanjem bezbednosti Australije u regionu, usled zabrinutosti zbog kineske ekonomske i vojne ekspanzije.

Kina je kritikovala pristupanje Australije AUKUS-u upozoravajući da će to samo podstaći podizanje tenzija u Azijsko-pacifičkom regionu.