Amerika i Izrael optužuju Iran da stoji iza napada na tanker u Persijskom zalivu

Izraelski zvaničnik tvrdi da Teheran stoji iza napada "kamikaza" dronom na naftni tanker nedaleko od obala Omana

Visokopozicionirani predstavnik Pentagona optužio je Iran da stoji iza napada na naftni tanker nedaleko od obale Omana. Ovu tvrdnju podržao je i izraelski zvaničnik, koga je citirao Si-En-En, povezujući incident sa svetskim prvenstvom u Kataru koje počinje ove nedelje.

Brojni mediji preneli su da je početkom nedelje u Persijskom zalivu dronom pogođen tanker koji plovi pod liberijskom zastavom. Reč je o tankeru koji pripada kompaniji "Istern Pacifik šiping", čiji je vlasnik izraelski milijarder Idan Ofer.

Kompanija je u saopštenju objavila da je brod "pogođen projektilom", dodajući da je pretrpeo manju štetu, kao i da nije bilo žrtava.

Dok je kompanija odbila da pripiše krivicu bilo kojoj strani, jedan izraelski zvaničnik rekao je Si-En-Enu da je brod napadnut dronom tipa "HESA Šahed 136".

"Mi ovo smatramo iranskom provokacijom, ovo nije napad na Izrael,  ovo je stvar koju oni obično rade, pokušavaju da poremete stabilnost u zalivu i utiču na događaje na svetskom prvenstvu", izjavio je izraelski zvaničnik.

Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje se održava u Kataru, počinje 20. novembra i trajaće do 18. decembra.

Do incidenta je došlo nakon što je Iran objavio da je pustio dva grčka tankera, koje su zadržali u maju, nakon što je Atina uradila isto sa brodom koji je plovio pod iranskom zastavom. Grčke vlasti su mesec dana ranije zaplenile iranski brod, za koji su tvrdile da je prekršio američke sankcije protiv Teherana.

Grčki brodovi u Zalivu zadržani su zbog, kako u Teheranu tvrde, nepreciziranih "kršenja propisa u zalivskim vodama."

Tenzije u Persijskom zalivu su, usled sukoba regionalnih sila, poslednjih godina drastično povećane. Dva člana posade poginula su u napadu dronom na naftni tanker "Merser" u julu 2021. godine, a ovaj incident naišao je na kritike država članica G7, koje su optužile Iran da stoji iza njega. Teheran je ove optužbe odbacio, nazivajući ih "neutemeljenim".