Hamas spreman da oslobodi taoce ako se postigne trajni mir; Blinken ponovo u Izraelu

Pregovori Izraela i Hamasa o produženju privremenog primirja u Pojasu Gaze nastavljeni su u noći između srede i četvrtka

Hamas je saopštio da je pristao na produžetak primirja sa Izraelom, nakon što je izraelska vojska ranije poručila da će primirje sa Hamasom biti produženo kako bi se omogućilo posrednicima da rade na oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze.

Ministarstvo spoljnih poslova Katara potvrdilo je jednodnevno produženje primirja između Izraela i Hamasa, rekavši da će ono biti pod istim uslovima kao i prethodnih šest dana

U noći između srede i četvrtka pušteno 16 talaca koje je ova grupa držala u Pojasu Gaze, kao i 30 palestinskih zarobljenika iz izraelskih zatvora.

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je sinoć u Tel Aviv na sastanak sa izraelskim liderima s kojima bi trebalo da razgovara o produženju privremenog primirja sa militantima Hamasa i jačanju humanitarne pomoći stanovnicima Pojasa Gaze.

Od početka sukoba u Gazi poginulo je 111 radnika Ujedinjenih nacija, što je najveći broj poginulih u istoriji te organizaciji, saopštio je danas Generalni sekretar Svetske organizacije Antonio Gutereš na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji na Bliskom istoku.

30. nov 2023 • 20:52

"Volstrit džornal": Izrael i SAD razgovarali o proterivanju hiljada boraca Hamasa

Izraelski i američki zvaničnici razgovarali su o proterivanju iz Pojasa Gaze više hiljada niže pozicioniranih boraca Hamasa, kao mogućem načinu da se skrati trajanje rata, piše "Volstrit džornal".

Kako navodi, reč je o ideji koja podseća na dogovor postignut uz posredovanje SAD, koji je omogućio deportaciju članova Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), uključujući lidera Jasera Arafata, iz Libana u Tunis.

Prema jednom predlogu izraelskog vojnog tink tenka, predviđeno je stvaranje "bezbednih zona bez Hamasa", kojima bi upravljale nove vlasti u Pojasu Gaze, uz podršku Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, dodaje "Volstrit džornal".

Visoko pozicionirani izraelski zvaničnik, koji nije imenovan, rekao je za list da nije poznato da li će Hamas prihvatiti da napusti Pojas Gaze, ako mu to bude ponuđeno.

Lazarini: Izraelski napad na jug Gaze doveo bi do milion izbeglica

Direktor Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRVA) Filip Lazarini upozorio je danas da bi, u slučaju izraelskog vojnog napada na jug Pojasa Gaze, moglo da dođe do stvaranja milion izbeglica.

Lazarini je, nakon susreta sa Palestincima tokom posete Pojasu Gaze, pozvao Izrael da razmisli o posledicama ofanzive na jugu Pojasa Gaze, ukoliko se ne produži privremeno primirje, koje je trenutno na snazi.

"Već imamo zapanjujuću ljudsku tragediju", ocenio je Lazarini, a prenosi Gardijan.
On je ukazao da se Palestinci suočavaju sa pretnjom od bolesti.

"Mi smo u trci sa vremenom, a bolest već postaje pretnja isto koliko i bombardovanje. Kombinovani uticaj bombardovanja i opsade je već gurnuo ljude ka jugu, a ako ima sukoba, veća je verovatnoća da bi možda poželeli da beže južnije i preko granice", naveo je Lazarini.

Sančes: Priznavanje palestinske države je neophodan korak za stabilnost regiona

Španski premijer Pedro Sančes izjavio je danas da je u interesu Evropske unije da prizna palestinsku državu, ističući da je to "neophodan korak da se stane na kraj" izraelsko palestinskom sukobu.

"Jasno je da moramo pronaći političko rešenje za okončanje ove krize, a to rešenje podrazumeva, po mom mišljenju, priznanje palestinske države", rekao je Sančes u intervjuu za javni servis RETV, prenosi španska agencija EFE.

On je objasnio da je ovo priznanje "u interesu Evrope iz moralnog razloga, jer je ono što vidimo u Gazi neprihvatljivo", ali i iz "geopolitičkog" razloga jer doprinosi "stabilnosti" regiona.

Sančes je rekao da svet mora da kaže Izraelu "da mora da zasniva svoje akcije na međunarodnom humanitarnom pravu".

"Na osnovu slika koje vidimo i sve većeg broja ljudi koji umiru, posebno dečaka i devojčica, ozbiljno sumnjam da Izrael to čini", rekao je on.

Sančes, koji je ponovo imenovan krajem novembra za premijera, obećao je u svom inauguracionom govoru da u Evropi i Španiji "raditi na priznavanju palestinske države".

U slučaju da se unutar Evropske unije ne postigne dogovor, Sančes, čija zemlja trenutno predsedava Evropskim savetom, nije isključio mogućnost da Madrid jednostrano prizna palestinsku državu.

U sukobu ubijeno najmanje 57 novinara

Najmanje 57 novinara i drugih medijskih radnika ubijeno je tokom sukoba između Izraela i Hamasa, pokazali su danas objavljeni podaci Komiteta za zaštitu novinara (CPJ).

Kako je navela ta američka nevladina organizacija, potvrđena je smrt 50 palestinskih, četiri izraelska i tri libanska novinara. Istovremeno, 11 novinara je povređeno, troje se vodi kao nestalo, a 19 je uhapšeno.

CPJ je u postu na društvenoj mreži Iks objavio animiranu mapu približnih lokacija gde su medijski radnici poginuli, kao i njihova imena.

Poslednja zabeležena žrtva sukoba u Gazi je palestinski novinar i slobodni fotograf, Mohamed Muin Ajaš, ubijen u izraelskom vazdušnom napadu 23. novembra, zajedno sa 20 članova njegove porodice, pokazuju podaci palestinskog sindikata novinara i palestinske zvanične novinske agencije Vafa.

Galant Blinkenu: Nastavićemo sa ratom sve dok ne pobedimo

Na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, ministar odbrane Izraela Joav Galan rekao je da će rat u Gazi trajati onoliko koliko Izraelu bude trebalo da pobedi Hamas.

"Borićemo se protiv Hamasa dok ne pobedimo – ma koliko dugo to trajalo", kaže on, istovremeno zahvaljujući i Blinkenu i američkom predsedniku Džozefu Bajdenu na njihovoj podršci.

"Nastavićemo sa ovim ratom sve dok ne pobedimo, porazimo organizaciju Hamas, lišimo je njenih upravljačkih i vojnih sposobnosti i vratimo sve taoce", dodaje Galant.

"Znamo da smo u pogledu ciljeva operacije ujedinjeni sa SAD i to zaista cenimo", istakao je.

Blinken: Izrael da zaštiti civile pre započinjanja vojnih operacija na jugu Gaze

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da Izrael mora da zaštiti civile pre započinjanja vojnih operacija u južnom delu Pojasa Gaze.

"Državni sekretar je pozvao Izrael da preduzme sve moguće mere kako bi se izbegle civilne žrtve", navodi se u saopštenju Stejt departmenta, objavljenom nakon sastanka dvojice zvaničnika.

Kako prenosi "Tajms of Izrael", Blinken je naglasio da Sjedinjene Države i dalje podržavaju pravo Izraela da se zaštiti od terorističkih napada u skladu sa međunarodnim pravom.

Iz Stejt departmenta dodaju da su Blinken i Netanijahu razgovarali o naporima da se obezbedi oslobađanje svih preostalih talaca, kao i o potrebi da se ubrza isporuka humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Amerikanci podeljeni po pitanju izraelske vojne operacije u Gazi

Američki građani gotovo su ravnomerno podeljeni po pitanju izraelske vojne akcije u Gazi, pri čemu je 50 odsto podržava, a 45 odsto ne, pokazala je nova anketa "Galupa" u četvrtak.

Stav o izraelskim vojnim akcijama u Gazi značajno varira prema polu, starosti, rasi i partijskoj pripadnosti, pri čemu republikanci, stariji odrasli i belci pokazuju veću podršku akcijama Izraela, jer demokrate, mlađi, pripadnici manjina i žene izražavaju više negodovanja, rekao je "Galup".

Tužilac MKS-a stigao u Izrael, u planu i poseta Palestini

Međunarodni krivični sud (MKS) saopštio je u četvrtak da je tužilac Karim Kan stigao u Izrael, nakon čega će posetiti Ramalu.

Kan je u Izrael doputovao na zahtev porodica žrtava napada 7. oktobra, navodi se u saopštenju suda na Iksu, i dodaje da će tužilac posetiti i Ramalu, gde će se sastati sa visokim palestinskim zvaničnicima.

Bolnica u Tel Avivu: Zdravstveno stanje 14 bivših talaca stabilno

Zdravstveno stanje 14 bivših talaca, koji se nalaze u Medicinskom centru Suraski u Tel Avivu, stabilno je, saopšteno je danas iz te ustanove.
Kako se navodi, očekuje se da će iz bolnice uskoro biti otpuštena većina pacijenata, među kojima je devetoro dece i pet žena, prenosi "Tajms of Izrael".

Jedna žena će ostati u bolnici na stalnom posmatranju neurološke službe, a jedna devojčica će biti zadržana u Dečjoj bolnici Dana-Dvek radi nastavka ortopedskog lečenja.

Hamas je do sada oslobodio više od 100 talaca, dok se više od 140 i dalje nalazi u Pojasu Gaze, pokazuju najnoviji podaci izraelske vlade.

Izrael i Hamas dogovorili su se jutros da produže prekid vatre, svega nekoliko minuta pre nego što je isteklo prethodno dogovoreno primirje.

Blinken da traži punu odgovornost za napade na Palestince na Zapadnoj obali

Državni sekretar SAD Antoni Blinken sastao se sa predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom u Ramali i rekao mu da će nastaviti da zahteva punu odgovornost za ekstremističko nasilje nad Palestincima na Zapadnoj obali, naveo je portparol Stejt departmenta Metju Miler u saopštenju.

Pored toga, Blinken je govorio o tekućim naporima da se ubrza isporuka humanitarne pomoći Gazi, rekao je Miler.

Blinken je ponovio da Sjedinjene Države ostaju posvećene opipljivom napretku za palestinsku državu, rekao je Miler.

SAD zabrinute jer Hamas i dalje nalazi finansijsku pomoć u Turskoj

Američki podsekretar za terorizam Brajan Nelson izjavio je danas da je razgovarao sa turskim zvaničnicima jer su SAD zabrinute zbog toga što palestinska militantna grupa Hamas prikuplja sredstva u toj zemlji.

"Duboko smo zabrinuti zbog sposobnosti Hamasa da nastavi da prikuplja sredstva i pronađe finansijsku podršku u Turskoj za potencijalne terorističke napade", rekao je Nelson novinarima u Istanbulu nakon razgovora sa turskim zvaničnicima, prenosi Rojters.

On je dodao da su ga turski zvaničnici podsetili da u njihovoj zemlji Hamas nije označen kao teroristička organizacija, ali su naglasili da Turska neće tolerisati kršenje zakona, uključujući pranje novca i direktno finansiranje napada.

"Čak i ako je Hamas legitimna grupa u Turskoj, ona i dalje može da krši domaće zakone. Turska ima mogućnosti da reši ovaj problem u okviru svog zakonodavstva, bez obzira na sankcije SAD", rekao je američki zvaničnik.

Nelson je i upozorio na mogućnost uvođenja novih američkih sankcija kompanijama u Turskoj za koje se sumnja da su pomogle Rusiji da nastavi trgovinu zabranjenom robom.

Holandija pred sudom zbog saučesništva u ratnim zločinima u Gazi

Predstavnici holandske države će se u ponedeljak pojaviti pred Okružnim sudom u Hagu, na osnovu optužbi za saučesništvo u ratnim zločinima u Gazi, koje su organizacije za zaštitu ljudskih prava podnele zbog izvoza u Izrael delova za borbeni aviona F35, saopšteno je iz tog suda.

Organizacije, uključujući holandske ogranke "Amnesti internešenela" i "Oksfama", tvrde da je "Holandija doprinela širokom i ozbiljnom kršenju humanitarnog prava Izraela u Gazi" dozvolivši pošiljke rezervnih delovi za izraelske borbene avione dok su sukobi u toku, prenosi Rojters.

Holandska ministarka odbrane odbila je da komentariše slučaj, a ranije ovog meseca, holandski list NRC preneo je navode vladinih izvora da je Holandija dozvolila isporuku delova za izraelske vojne avione, uprkos upozorenjima pravnih savetnika da bi mogla da prekrši međunarodno pravo, jer se ti avioni koriste u bombardovanju u Pojasu Gaze.

Da bi izraelski vazdušni napadi na Gazu mogli da budu predstavljeni kao ratni zločini, s obzirom na veliki broj poginulih civila, upozoravalo je nekoliko zvaničnika Ujedinjenih nacija, uključujući visokog komesara UN za ljudska prava.

Ben Gvir: Hamas je prekršio primirje kada je preuzeo odgovornost za teroristički napad

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir tvrdi da je Hamas kada je preuzeo odgovornost za teroristrički napad u kome su ubijene tri osobe prekršio primirje koje je u toku i poziva na prekid dogovora.

"Jednom rukom Hamas potpisuje prekid vatre, a drugom šalje teroriste da ubijaju Jevreje u Jerusalimu", kaže ministar krajnje desnice, koji je u početku bio protiv primirja.

On je dodao da prekid vatre daje nadu Hamasu da će iz sukoba izaći nadmoćniji u odnosu na Izrael.

"Moramo da prestanemo da sklapamo dogovore sa đavolom i da se odmah vratimo borbama", poručio je izraelski ministar.

Ranije danas, tri osobe su ubijene, a šest je ranjeno u terorističkom napadu u Jerusalimu za koji je odgovornost preuzeo Hamas, saopštivši da je "operacija usledila kao prirodan odgovor na zločine bez presedana tokom okupacije".

Hamas preuzeo odgovornost za teroristički napad u Jerusalimu

Hamas preuzima odgovornost za teroristički napad  na ulazu u Jerusalim, u kojoj su tri Izraelca ubijena, a šestoro ranjeno.

U saopštenju, Hamas navodi da pozdravlja dvojicu počinilaca, braću Murada (38) i Ibrahima (30) Nimera, iz istočnog Jerusalima, nazivajući ih "mučenicima koji vode džihad".

Hamas će osloboditi 10 talaca

Hamas će danas osloboditi 10 izraelskih talaca, od kojih dvojica imaju i rusko državljanstvo, u okviru jednodnevnog produženja primirja, navodi AFP pozivajući se na neimenovani izvor.

"Svi su živi", kaže izvor agencije i dodaje da je Izrael sinoć odbio listu koju je Hamas predložio i koja uključuje tri tela .

Prethodno je visoki zvaničnik Hamasa rekao je da će palestinska teroristička grupa danas  vratiti  osam talaca i 3 tela ubijenih Izraelaca.

Hamas spreman da oslobodi taoce ako se postigne trajni mir u Gazi

Palestinski pokret Hamas spreman je da oslobodi zarobljene Izraelce ako se postigne sveobuhvatan sporazum i trajno primirje u Pojasu Gaze, rekao je šef odeljenja za spoljne odnose pokreta u enklavi Basem Naim, prenosi "RIA Novosti".

"Spremni smo da oslobodimo izraelske civile ako se potpišu sveobuhvatni sporazum i dugoročno primirje, rekao je Naim na TV kanalu Al Arabi.

Prethodno je portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova Majid al-Ansari rekao da su katarski posrednici podelili sprovođenje sporazuma o oslobađanju talaca iz pojasa Gaze u tri faze, od kojih prva uključuje oslobađanje žena i dece, druga civila. muškaraca, a trećina vojnih lica.

Blinken sa Hercogom: Primirje dalo rezultate

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je tokom sastanka sa izraelskim predsednikom Isakom Hercogom u Tel Avivu da je privremeno primirje između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas donelo rezultate i da se SAD nadaju da će se to nastaviti.

Blinken je istakao da je Vašington fokusiran da pomogne u oslobađanju talaca koje je oteo Hamas 7. oktobra, prilikom smrtonosnog napada na jug Izraela, kada je ubijeno 1.200 ljudi, a oteto oko 240.

"Tokom prošle nedelje videli smo veoma pozitivan razvoj, taoci su došli kućama, ponovo su ujedinjeni sa porodicama. I to treba da se nastavi i danas. Primirje je, takođe, omogućilo povećanje humanitarne pomoći nevinim civilima kojima je preko potrebna. Dakle, ovaj proces donosi rezultate, što je važno. Nadamo se da će se to nastaviti", napomenuo je Blinken.

Hercog je rekao da je oko 150 talaca ostalo u Gazi, preneo je Rojters.

Blinken i Hercog su osudili teroristički napad  koji se dogodio jutros u Jerusalimu 

Takođe, Sjedinjene Države traže od Izraela da više zaštite palestinske civile i da ograniče štetu na infrastrukturi ukoliko dođe do ofanzive na jug, rekli su američki zvaničnici.

"Jedva čekam detaljne razgovore sa vladom Izraela o daljem pristupu u Gazi", poručio je Blinken.

Netinijahu okrivio Hamas za teroristički napad

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu optužio je palestinski Hamas za teroristički napad i poručio da je "svaki terorista Hamasa sin smrti u Jerusalimu, u Gazi, na Zapadnoj obali, svuda".

Ganc: Teroristički napad jača rešenost Izraela da nastavi rat protiv Hamasa

Ministar ratnog kabineta Beni Ganc rekao je da jutrošnji teroristički napad u Jerusalimu jača rešenost Izraela da nastavi da vodi rat protiv Hamasa u Gazi, pošto Izrael ulazi u sedmi dan pregovaranja o prekidu vatre sa palestinskom terorističkom grupom.

"Ovaj teroristički napad je još jedan dokaz naše obaveze da nastavimo da se snažno i odlučno borimo protiv ubilačkog terorizma, koji preti našim građanima. U Jerusalimu, Gazi, Judeji i Samariji, i svuda",objavio je Ganc na platformi Iks

Izrael: Pridržavaćemo se primirja sve dok Hamas oslobađa taoce

Izrael će se pridržavati primirja sve dok se Hamas pridržava obaveza da oslobodi taoce iz Pojasa Gaze, rekao je izraelski ambasador u Rusiji Aleksandar Ben Cvi ."

"Da, za sada će primirje biti produženo. Situacija je vrlo jednostavna: ako Hamas održi svoju reč o oslobađanju talaca, onda će se prekid vatre nastaviti", rekao je ambasador na TV kanalu "Rosija 24".

Broj žrtava terorističkog napada u Jerusalimu porastao je na tri

Dve starije osobe koje su teško povređene u napadu umrle su u bolnici, dok je 24-godišnja devojka proglašena mrtvom na licu mesta, navode izraelski mediji.

Teroristički napad u Jerusalimu

Dvadeset četvorogodišnja devojka je ubijena, a šest osoba je ranjeno u terorističkom napadu u Jerusalimu, javlja "Tajms of Izrael".

Napad se desio nedaleko od ulaza u Jerusalim, na autobuskoj stanici, a dvojica napadača su "neutralizovana".

Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

Izrael dobio novi spisak talaca za oslobađanje

Izrael je od Hamasa dobio novu listu talaca za oslobađanje, koja uključuje 10 žena i dece, objavio list "Tajms of Izrael"  pozivajući se na kancelariju izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

"Kabinet premijera saopštio je da će primirje u Gazi biti nastavljeno danas nakon što je nedavno dobio spisak talaca za oslobađanje iz Pojasa Gaze. Na njemu se nalazi 10 žena i dece", piše list.

Ministarstvo spoljnih poslova Katara potvrdilo je jednodnevno produženje primirja između Izraela i Hamasa, rekavši da će ono biti pod istim uslovima kao i prethodnih šest dana.