Svet

Analitičari: Presuda u Hagu je prazna priča, nikoga nećemo isporučiti

Ruski analitičari ocenjuju da presuda suda u Hagu za obaranje malezijskog aviona iznad Ukrajine 2014. neće imati nikakve pravne posledice
Analitičari: Presuda u Hagu je prazna priča, nikoga nećemo isporučiti© Tanjug/AP Photo/Dmitry Lovetsky

Predsednik ruskog PIR centra general Evgenij Bužinski izjavio je danas, povodom presude suda u Hagu za obaranje aviona "Malezija erlajsa", da su odluke suda u Hagu pravno ništavne, kao i da Rusija neće isporučiti nikoga. 

"Rusija nije direktno okrivljena, a činjenica da Ukrajina neće biti okrivljena bila je jasna od samog početka, tako da se ništa neočekivano nije dogodilo. Da bi se završila ova priča koja je trajala osam godina sud je trebalo da okrivi bar nekoga, jer se ne može okriviti Rusija. Tako su navedena ova tri imena. Na incident je savljena tačka. U stvari, ovo je prazna, neobavezujuća odluka – nećemo izručiti Strelkova i druge", rekao je Bužinski za RIA novosti.

Govoreći o pravim uzrocima katastrofe, general Bužinski je objasnio koja verzija događaja je po njegovom mišljenju istinita.

"Slažem se sa zaključkom ruskog Ministarstva odbrane i Almaz-Anteja da je Boing oborila ukrajinska strana. Motivi nisu potpuno jasni, ali je, najverovatnije, tada Kijevu bio potreban razlog za uvođenje sektorskih sankcija", rekao je on.

Predsednik komiteta Saveta Federacije za ustavno zakonodavstvo Andrej Klišas izjavio da presuda Haškog suda u slučaju pada MH17 neće stvoriti nikakve pravne posledice po Rusiju. 

"To ne stvara nikakve pravne posledice, ali je od interesa za proučavanje", rekao je Klišas.

Prema njegovim rečima, interesantno je kako će sud proceniti postupke ukrajinskih zvaničnika u ovoj situaciji, koji su "posle neustavnog državnog udara pokrenuli građanski rat na svojoj teritoriji, a potom nisu zatvorili nebo civilnoj avijaciji u zona oružanog sukoba".

Okružni sud u Hagu presudio je da je avion MH17 oboren raketom protivvazdušnog sistema "buk" ispaljenom sa polja u blizini grada Pervomajsk, u Donjeckoj oblasti, saopštio je sudija Hendrik Stinhejs. 

Pervomajsk se u tom trenutku nalazio pod kontrolom snaga Donjecke Narodne Republike. Nezavisne istrage ovog slučaja, uprkos zahtevima, nije bilo.

Holandski sudija Stinhejs je istakao da je holandski sud utvrdio da je protivvazdušni sistem "buk" pomoću koga je oboren malezijski avion, dovežen iz Rusije u Ukrajinu, a nakon pada aviona, vraćen je u Rusku Federaciju.

Rusija je ranije kategorički demantovala ovakve tvrdnje. Prema mišljenju suda, "boing" je oboren tokom unutrašnjeg oružanog sukoba u Ukrajini.

image