Svet

Prva reakcija Moskve nakon presude u Hagu: Odluka politička, sud bio pod pritiskom

Objektivnost i nepristrasnost bili su potpuno isključeni u čitavom procesu, tvrdi Rusija
Prva reakcija Moskve nakon presude u Hagu: Odluka politička, sud bio pod pritiskomNone © AP Photo/Dmitry Lovetsky

Haška presuda u slučaju obaranja malezijskog aviona MH17 dokazala da je čitav proces bio zasnovan na političkoj osnovi, te da je sud bio samo "statista", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

"I tok i rezultati postupka ukazuju na to da je on zasnovan po političkom nalogu, kako bi se pojačala verzija koju su promovisali Hag i njegovi saradnici u zajedničkom istražnom timu o umešanosti Rusije u tragediju", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ruska Federacija nije bila jedna od strana u ovom procesu, iako je holandsko tužilaštvo na sve moguće načine pokušalo da drugačije predstavi slučaj, saopšteno je iz Ministarstva.

"Sudu je dodeljena uloga statiste, čiji je zadatak bio da relevantnu dokaznu bazu uklopi u osuđujuću presudu i zanemari činjenice koje joj protivreče. Kao što vidimo, holandska Temida (grčka boginja zakonitog poretka) se nosila sa zadatkom", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je istaklo da je tokom čitavog procesa, sud bio pod neviđenim pritiskom holandskih političara, predstavnika tužilaštva i medija, koji su nametnuli politički motivisan ishod postupka.

"Duboko žalimo što je Okružni sud u Hagu zanemario principe nepristrasne pravde u korist aktuelne političke situacije, čime je naneo ozbiljan udarac po ugledu na celokupni pravosudni sistem Holandije", zaključuje se u saopštenju.

image