Svet

Elizabet Tras, tajno Bajdenovo oružje za Ukrajinu

Bivša britanska premijerka pokušava da izbori mesto među šampionima desničarske politike širom sveta
Elizabet Tras, tajno Bajdenovo oružje za Ukrajinu© Christopher Furlong/Getty Images

Možda je srušila Britaniju, ali može li da spasi svet, pita se "Politiko" predstavljajući posetu bivše britanske premijerke Elizabet Tras Vašingtonu, gde se obrela kako bi prikupila podršku za Ukrajinu među skeptičnim republikanskim poslanicima.

Sa obe strane Atlantika postoje nade da će Trasova pomoći da se američka desnica iz izolacionizma usmeri ka aktivnoj međunarodnoj ulozi koju zastupaju i britanski premijer Riši Sunak i predsednik SAD Džozef Bajden.

Njen odlazak u SAD usledio je jedva godinu dana nakon što je ostavkom okončala katastrofalan, najkraći mandat na mestu britanske premijerke u istoriji.

Od kada je završila svoj 49-dnevni boravak u Dauning Stritu, Trasova je pokušala da izbori mesto među šampionima desničarske politike širom sveta.

Ona je ove nedelje u Vašingtonu deo delegacije Konzervativnih prijatelja Ukrajine koje čeka oko dvadesetak sastanaka sa konzervativnim američkim zakonodavcima i predstavnicima istraživačkih centara.

Dolazak britanske delegacije poklapa se sa sukobom između Bajdena i republikanskih poslanika, koji odugovlače sa zahtevom da se Ukrajini pošalje još milijardi dolara vojne pomoći.

"Politiko" podseća da je američki Kongres ove jeseni dva puta usvojio zakone o potrošnji u kojima je izostavljeno finansiranje Kijeva.

Tras je pred put eksplicitno podržala Republikansku stranku, izjavivši za "Volstrit džornal" da se nada da će "republikanac biti vraćen u Belu kuću 2024".

"Ukrajina je nezavisna država, slobodna, demokratska. Ima pravo da vodi svoje poslove. Kada poslanici Torijevaca dođu u Sjedinjene Države da objasne populističkim republikancima da je politički stav tih republikanaca prema Ukrajini velika greška, mislimo da ih treba podržati", poručili su predstavnici Atlanstkog saveza.

image