Sijarto: Saradnju Moskve i Budimpešte ništa ne može da pokvari, sporazum o gasu teče po planu

Mađarska svoju spoljnu politiku gradi na osnovu nacionalnih interesa, poručuje šef mađarske diplomatije iz Skoplja

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da ga je ruski kolega Sergej Lavrov na sastanku u Skoplju uverio da se sve isporuke gasa i nafte iz Rusije u Mađarsku odvijaju prema rasporedu i da će tako i ostati.

Sijarto je, nakon sastanka sa Lavrovom na marginama sastanka ministara spoljnih poslova OEBS-a u Skoplju, napomenuo da Budimpešta svoju spoljnu politiku gradi na osnovu nacionalnih interesa i da ne prihvata spoljne pritiske, pa će stoga nastaviti saradnju sa Rusijom u oblasti energetskom sektoru, kao i ranije.

"Što se tiče snabdevanja gasom i naftom, moj kolega Sergej Lavrov me je uverio da Rusija i ruske kompanije u potpunosti sprovode i poštuju ugovore koji su sa nama sklopljeni. Sve isporuke idu po planu i tako će i da ostane", napisao je Sijarto na Fejsbuku.

Nakon oktobarskog sastanka ruske i mađarske delegacije u Pekingu, Sijarto je rekao da su ruski predsednik Vladimir Putin, zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak i šef "Gasproma" Aleksej Miler uverili mađarsku stranu da će Rusija ispuniti sve ugovorne obaveze za isporuku gasa Mađarskoj, uprkos odluci Bugarske o povećanju takse za tranzit ruskog gasa.