Svet

Nensi Pelosi se povlači sa pozicije lidera demokrata u Predstavničkom domu

Kraj ere - Nensi Pelosi posle skoro 20 godina silazi sa mesta vođe demokrata u donjem domu Kongresa
Nensi Pelosi se povlači sa pozicije lidera demokrata u Predstavničkom domuwww.globallookpress.com © Chris Kleponis/Keystone Press Agency

Nensi Pelosi je najavila da se neće kandidovati za još jedan mandat vođe demokrata u Predstavničkom domu američkog Kongresa, napuštajući tu poziciju posle skoro dve decenije, nakon što je njena stranka izgubila većinu na izborima na sredini mandata.

Mehr...

Odluka Pelosijeve otvorila je put za potencijalno novu generaciju poslanika koji će voditi Demokratsku stranku u Predstavničkom domu.

Pelosi (82) rekla je da neće u potpunosti napustiti Kongres i da će nastaviti da u Domu predstavlja San Francisko.

Pelosi je bila impozantna figura u američkoj politici kada je 2003. postala prva žena koja je vodila veliku stranku u Kongresu i prva žena koja je bila predsednica Predstavničkog doma 2007. godine, piše "Fajnenšl tajms".

Bila je poznata po tome što je efikasno komandovala različitim frakcijama Demokratske stranke i uspevala je da često "progura" velike i kontroverzne zakone kroz Predstavnički dom bez obzira na to da li je Demokratska stranka kontrolisala Belu kuću, ili ne.

Tokom finansijske krize pod Džordžom Bušom, bila je ključna u odobravanju plana spasavanja Vol strita, dok je pod Barakom Obamom vodila njegovu reformu zdravstvene zaštite.

Tokom administracije Donalda Trampa, podržala je zakon o ublažavanju posledica pandemije, a Džozefu Bajdenu je pomogla da predstavi sveobuhvatnu zakonodavnu agendu, od klimatskih akcija i infrastrukture do subvencija za čipove i kontrole oružja.

Deset dana pre međuizbora, njenog muža Pola Pelosija je u njihovoj kući u San Francisku pretukao muškarac koji je navodno tražio nju.

Hakim Džefris (52), njujorški poslanik i predsedavajući poslaničkog kluba demokrata u Predstavničkom domu, dugo se smatra mogućim naslednikom Pelosijeve i favoritom.

Tokom svoje karijere, Pelosi je bila važan igrač u spoljnoj politici SAD, a ove godine je izazvala kontroverze i tenzije sa Kinom nakon što je posetila Tajvan.

image