Tajvan: Kina prezauzeta da bi nas napala

Ostvrske vlasti veruju da Peking ima previše drugih, važnijih poslova

Vlada u Pekingu je previše "pretrpana" domaćim pitanjima da bi pokrenula napad na Tajvan, rekla je predsednica ostrva Cai Ing-ven, sugerišući da Narodna Republika Kina nema neposredne planove da ih napadne.

Šanse za rat su, kaže, i dalje niske, kako zbog međunarodne podrške Tajvanu i nevoljnost Pekinga, s obzirom na njegove "ekonomske i finansijske, kao i političke izazove".

"Mislim da je kinesko rukovodstvo u ovom trenutku preplavljeno svojim unutrašnjim izazovima i da možda nije vreme za njih da razmišljaju o velikoj invaziji na Tajvan", rekla je ona, dodajući da je "međunarodna zajednica jasno i glasno stavila do znanja da rat nije opcija, a mir i stabilnost služe svima".

Tajvanska predsednica je pozdravila kontinuiranu američku podršku ostrvu, "posebno na bezbednosnom frontu", i rekla da je međunarodna podrška takođe "čvrsta kao što je bila, ako ne i jača".

Što se tiče mogućnosti sukoba sa Pekingom, ona je napomenula da Tajpej i Vašington "zajedno upravljaju rizikom", ali je navela: "Mislim da smo u redu u tom pogledu".

Peking je u ponedeljak ponovio da je voljan da dozvoli "dosta prostora" za mirno ujedinjenje sa Tajvanom, ali je upozorio da neće tolerisati separatističke aktivnosti u Tajpeju, koji oččekuje nove izbore u januaru.

"Želim da naglasim da nezavisnost Tajvana znači rat", rekao je portparol pekinškog Državnog saveta za poslove Tajvana Čen Binhua.

Na sastanku sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Kaliforniji ranije ovog meseca, kineski predsednik Si Đinping upozorio je da Tajvan ostaje najopasnije pitanje za američko-kineske odnose, pozivajući Vašington da zaustavi prodaju oružja ostrvu.

Kineska vojska je pokrenula više rundi ratnih igara nakon sastanaka na visokom nivou između američkih i tajvanskih zvaničnika tokom prošle godine, uključujući masovnu simuliranu blokadu nakon što je tadašnja predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila Tajpej 2022. godine.