Evropski socijalisti prete svojoj bugarskoj članici: Završićete kao Fico

Bugarska levica ostaje sve kritičnija prema evropskoj politici, a "Euraktiv" navodi da iza svega stoji predsednik države Radev

Partija evropskih socijalista (PES) zapretila je da će preuzeti "sve neophodne mere" protiv svoje bugarske članice, koja je najavila da će formirati široku koaliciju sa proruskim partijama.

To je za "Euraktiv" rekao sekretar PES-a Đakomo Filibek. Taj portal je ranije preneo da Bugarska socijalistička partija (BSP), inače članica PES-a, planira da formira novi levo-nacionalistički blok u koji bi ušlo 16 partija.

Među njima se nalaze i proruske partije, poput Atake Volena Siderova, kao i Rusofilna partija Nikolaja Malinova.

"Ako rukovodstvo bugarske stranke krene tim putem, onda će Partija evropskih socijalista sigurno preduzeti konsekventne mere kao što je to bilo u drugim slučajevima, poput Slovačke", rekao je Filibek.

PES je početkom oktobra suspendovao članstvo partije Smer novog-starog slovačkog premijera Roberta Fica, ali i Glas njegovog koalicionog partnera Petra Pelegrinija, nakon njihovog "zaokreta udesno".

Predsednica BSP-a Kornelija Ninova nedavno je izjavila da se protivi implementaciji Konvencije iz Istanbula kojom bi se prepoznao i treći rod, koji nema veze sa biološkim polom.

Ona je kritikovala sankcije Rusiji i isporuke oružja Ukrajini, a takođe je izrazila divljenje Ficu i njegovom patriotskom zaokretu.

Kako navodi "Euraktiv", posmatrači u Bugarskoj veruju da iza zaokreta tamošnjih socijalista ne stoji Ninova, već predsednik države Rumen Radev.

Oni su ga opisali kao protivnika vojne pomoći za Ukrajinu koji je spreman da pravi kompromise sa Kremljom i želi da uspostavi vlast "nalik na Orbanovu u Mađarskoj".

"Radev je glavna karika u mreži između svih ovih nepovezanih faktora na levom i patriotskom prostoru", rekao je Parvan Simeonov iz "Galup internešenel Balkan" tink-tenka za "Euraktiv".

Levica, koja svoj narativ gradi na nostalgiji za komunističkom prošlošću i na osećaju zahvalnosti mnogih Bugara što je Rusko carstvo oslobodilo Bugarsku od otomanske vlasti krajem 19. veka, postala je pokretač nacionalističke i proruske retorike.

Radev je, sa svoje strane, izabran za predsednika 2017. uz podršku BSP-a, ali je brzo pokazao svoj politički stil i potencijal da pridobije levičarske konzervativne i evroskeptične birače. Trenutno je u drugom petogodišnjem mandatu.

Sagovornik "Euraktiva" je dodao da je Radev već izgradio čvrstu neformalnu mrežu uticajnih gradonačelnika koji će postati okosnica njegove buduće stranke.

Simeonov dodaje da je reč o trendu jačanja istočnoevropskih političkih lidera koji su bliski Rusiji i kritični prema Zapadu.