Svet

Malta preuzima predsedavanje OEBS-om 2024. godine, glavna poruka: Živi smo

Blokada ili nepoštovanje principa Organizacije je direktna pretnja njenim osnovnim vrednostima, poručio je Ministarski savet OEBS-a
Malta preuzima predsedavanje OEBS-om 2024. godine, glavna poruka: Živi smo© TANJUG/ MSP/ DIJANA VUKOMANOVIĆ

Predsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani saopštio je danas da će Malta preuzeti predsedavanje tom organizacijom 2024. godine.

Tu odluku je doneo Savet ministara tokom samita organizacije u Skoplju, napisao je Osmani na Iksu.

Glavne poruke koju je Savet ministara OEBS-a uputio tokom samita jeste da je ova organizacija živa, a da je njena vrednost veća što se više koristi za prevazilaženje nesuglasica.

Blokada ili nepoštovanje principa Organizacije je direktna pretnja njenim osnovnim vrednostima, glavne su poruke koje je uputio Ministarski savet OEBS-a u Skoplju, prenosi RSE.

Predstavnici EU zemalja osudili su Rusiju i izrazili snažnu podršku ukrajinskom narodu, a neki od njih su napustili salu tokom obraćanja šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, koji je u svom obraćanju rekao da se ono što se trenutno dešava u OEBS-u nije pravi način na koji treba tretirati pitanja evropske bezbednosti.

Lavrov je poručio da Zapad nije izvukao nikakvu pouku iz svojih grešaka, a "horsko" izlaganje mnogih zapadnih lidera o ruskoj "agresiji" ukazuje da nastavlja da ih pravi.

image