Veštačkom inteligencijom protiv Kine: AUKUS unapređuje svoju odbrambenu strategiju

Vojna alijansa AUKUS počeće da koristi veštačku inteligenciju i tehnologiju za obradu podataka dobijenih od sonara, saopštio je Pentagon

Sjedinjene Države, su, u savezu sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Australijom u okviru vojnog partnerstva AUKUS, predstavile planove za integraciju tehnologije veštačke inteligencije (AI) u svoje odbrambene strategije.

Pentagon je saopštio da će veštačka inteligencija biti korišćena za analizu hidroakustičkih podataka u borbi protiv neprijateljskih podmornica. Kako prenose zapadni portali, Alijansa pravi AI algoritme koji imaju za cilj da poboljšaju precizno ciljanje i izviđačke operacije.

U okviru saveza AUKUS, SAD, Velika Britanija i Australija razvijaju i testiraju napredne vojne sposobnosti, fokusirajući se pretežno na veštačku inteligenciju, elektronsko ratovanje i kvantnu tehnologiju. Cilj je da se pojednostavi kontrola trgovine u sektoru odbrane, poboljša razmena informacija i minimalizuju političke i finansijske barijere u javnom i privatnom sektoru.

Očekuje se da će AUKUS početkom sledeće godine pokrenuti novu seriju planova za inovacije sa glavnim fokusom na elektronsko ratovanje.

Australija, Velika Britanija i Sjedinjene Države planiraju da 2024. godine sprovedu zajedničke pomorske vežbe dronova i ugrade veštačku inteligenciju u različite vojne sisteme, uključujući i pomorske patrolne avione, prvenstveno za praćenje kineskih podmornica. Vežbe su dizajnirane da razviju veštine, poboljšaju integraciju i brzo pojačaju sofisticiranost i obim autonomnih pomorskih sistema koje saveznici mogu da rasporede i njima operišu, navodi Pentagon.

AUKUS je, kako se navodi, spreman da testira novi metod praćenja kineskih podmornica pomoću veštačke inteligencije. Avioni američke mornarice koristiće AI algoritme za brzu obradu podataka sonara prikupljenih podvodnim uređajima. SAD, Australija i Britanija su, navode portali Bi-En-En i "Stars end strajps", testirale uobičajene algoritme na više sistema, što je dovelo do pravovremene eksploatacije podataka velikog obima, čime se poboljšavaju sposobnosti protiv-podmorničkog ratovanja.

Pentagon je izneo planove za sledeću fazu američkog pakta o odbrambenoj tehnologiji sa Britanijom i Australijom, uključujući opremanje aviona za lov na podmornice veštačkom inteligencijom i pokretanje vežbi za testiranje bespilotne opreme. Drugi stub AUKUS-a ima za cilj razvoj i postavljanje novih tehnologija uključujući veštačku inteligenciju i autonomiju, elektronsko ratovanje, hipersoniku i kvantne tehnologije.