Predsednički imunitet ne važi: Apelacioni sud dozvolio tužbe protiv Trampa zbog haosa na Kapitolu

Američki sud odbio Trampov zahtev da se odbaci krivični postupak protiv njega zvog upada na Kapitol

Tužbe protiv Donalda Trampa zbog upada u Kapitol mogu da budu podignute, presudio je federalni apelacioni sud odbacivši tako zahtev bivšeg predsednika da optužbe da je podsticao na pobunu 6. januara 2021. godine budu odbačene, prenosi AP.

Američki Apelacioni sud Okružnog suda Vašingtona odbacio je Trampove podneske u kojima se poziva na "predsednički imunitet (u vreme događaja) i ustavna prava", navevši da je Tramp delovao "u ličnom svojstvu".

Tužbe protiv Trampa podneli su demokratski poslanici i policajci Kapitola, a tročlano veće apelacionog suda poručilo je republikanskom predsedničkom kandidatu i favoritu za predsednika SAD da može da nastavi pravnu borbu i pokuša da dokaže nevinost.

Tramp je ranije rekao da ne može da bude tužen zbog nereda u kojima je povređeno na desetine policajaca, tvrdeći da su njegove reči tokom mitinga pre napada na Kapitol odnosile na "pitanja od javnog značaja" i da spadaju u delokrug apsolutnog predsedničkog imuniteta.

Odluka je doneta nakon što su Trampovi advokati saopštili da je on imun i na krivično gonjenje u odvojenom krivičnom predmetu koji je pokrenuo specijalni advokat Džek Smit koji optužuje Trampa da je planirao da pokrade izbore od Džozefa Bajdena. Smitov tim je signalizirao da će na suđenju izneti navodne dokaze da je Tramp odgovoran za nasilje na Kapitolu i da je nameravao da napravi haos tog dana.