Svet

Problem u najavi za demokrate: Muslimani u "kolebljivim državama" pokreću kampanju protiv Bajdena

Kampanja je posledica nezadovoljstva načinom na koji Bajdenova administracija pristupa sukobu Hamasa i Izraela
Problem u najavi za demokrate: Muslimani u "kolebljivim državama" pokreću kampanju protiv BajdenaGetty © Photo by Spencer Platt/Getty Images

Američki muslimani u nekoliko takozvanih kolebljivih država (koje bi lako mogle da prevagnu na bilo koju od dve strane) okupljaju se u Mičigenu kako bi pokrenuli kampanju protiv reizbora aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena koju nazivaju "Napustimo Bajdena".

Kako prenosi "Aksios", kampanja je posledica njihovog nezadovoljstva načinom na koji Bajdenova administracija pristupa sukobu Hamasa i Izraela. 

Amerikanci arapskog porekla i američki muslimani bi, naime, mogli značajno da utiču na Bajdenove šanse na predstojećim izborima, budući da su upravo te grupe u kolebljivim državama 2020. pretežno glasale za demokrate, objašnjava "Aksios". 

"Ova 'Napustimo Bajdena 2024.' konferencija se događa uoči predstojećih predsedničkih izbora, i do nje dolazi usled odluke da se povuče podrška predsedniku Bajdenu zbog njegovog odbijanja da pozove na prestanak vatre i zaštitu nevinih u Palestini i Izraelu", saopštila je u zajedničkoj izjavi grupa američkih muslimanskih lidera iz Mičigena, Minesote, Arizone, Viskonsina, Floride, Džordžije, Nevade i Pensilvanije.

Kako se dodaje u saopštenju, lideri iz kolebljivih država će sarađivati kako bi garantovali Bajdenov neuspeh na izborima 2024.

Organizator kampanje Husein Jajlani je za "Aksios" rekao da im je jasno da to što ne podržavaju Bajdena znači da se zalažu za pobedu bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji muslimanskoj zajednici takođe nije omiljen. 

"Akiosov" pregled rezultata 2020. u ovim ključnim državama pokazuje da bi Bajden mogao da se nađe u velikom problemu ako bi čak i deo glasova Arapa i Amerikanaca muslimana prešao u korist republikanaca.

U Mičigenu, na primer, Bajden je 2020. godine pobedio sa 154.000 glasova. Popis pokazuje da arapsko-američkih glasača u toj državi ima najmanje 278.000.

Bajden je osvojio Arizonu (u kojoj živi 60.000 Amerikanaca arapskog porekla) za 10.500 glasova. U Džordžiji je Bajden pobedio za 11.800 glasova, a tamo živi najmanje 57.000 arapsko-američkih glasača.

image