SZO: Evropa ima najbrže rastuću epidemiju HIV-a na svetu

Hans Kluge je naveo da sa resursima i tehnologijama za dijagnostikovanje, lečenje i prevenciju prenošenja virusa, koje danas postoje niko na kontinentu ne sme da boluje od HIV-a ili da umre zbog njega

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge izjavio je da epidemija HIV-a ima najveći uspon na evropskom kontinentu.

U poruci posvećenoj Svetskom danu borbe protiv side, koji se obeležava 1. decembra, Kluge je naveo da sa resursima i tehnologijama za dijagnostikovanje, lečenje i prevenciju prenošenja virusa koje danas postoje niko na kontinentu ne bi smeo da boluje ili umre od HIV-a.

"Ironično, evropski region ima najbrže rastuću epidemiju HIV-a na svetu", rekao je Kluge i dodao da mnogi ljudi kasno idu u medicinske centre, tako da 50 odsto zaraženih Evropljana prekasno dobije dijagnozu.

"Ovaj trend se nije promenio za 10 godina. U velikom broju zemalja u našem regionu, stope smrtnosti su neprihvatljivo visoke; u drugim je prenošenje HIV-a skoro potpuno prestalo", rekao je Kluge.

Kako je dodao, danas je HIV postao "hronična bolest poput drugih", pa pacijenti sa ovom dijagnozom mogu da imaju dug i zdrav život i da izbegnu prenošenje virusa.

Kluge je naglasio da u oblasti zdravstvene zaštite "stigmi i diskriminaciji nema mesta".

"Izolacija i isključenost ne zaustavljaju epidemije. Učešće i poverenje zaustavljaju", naglasio je on.