Grupa republikanaca traži reviziju sredstava upućenih Ukrajini

Tejlor Grin je napomenula da je spremna da ponovo predstavi rezoluciju u sledećem sazivu Kongresa kada republikanci budu imali većinu

Pojedini predstavnici Republikanske partije u Predstavničkom domu Kongresa Sjedinjenih Američkih Država zatražili su finansijsku reviziju sredstava koje je Kongres dodelio Ukrajini od januara 2021. godine, rekla je Mardžori Tejlor Grin, član Donjeg doma Kongresa iz Džordžije.

Tejlor Grin je predstavila privilegovanu rezoluciju o reviziji sredstava koje je Kongres opredelio za pomoć Kijevu. Rezoluciju je podržala grupa poslanika Republikanske stranke, a poslanici Predstavničkog doma i Senata obe stranke koji podržavaju nastavak pomoći SAD Ukrajini, kažu da su ove kolege deo manjine, piše "Hil".

Međutim, rezolucija govori o namerama republikanskih poslanika koji podržavaju pomoć Ukrajini, ali tvrde da je potreban dodatan nadzor finansijskih sredstava.

Administracija predsednika Džozefa Bajdena obezbedila je više od 20 milijardi dolara vojne pomoći Kijevu, kao i oko deset milijardi humanitarne podrške i oko 13 milijardi dolara ekonomske pomoći.

Bajdenova administracija zatražila je od Kongresa dodatnih 37,7 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu, od kojih bi 21 milijarda bila potrošena na rešavanje nestašice oružja.

Grin je nacrt predstavila kao privilegovanu rezoluciju, što znači da će biti prosleđen relevantnom komitetu, a članovi će imati 14 radnih dana da ga ili odbiju ili odobre za glasanje u Predstavničkom Domu.

Ako se predlog zakona ne iznese u tom vremenskom roku, Grin ima opciju da primora Predstavnički dom da izglasa predlog zakona bez komisije.

Još uvek nije poznato koji će komitet razmatrati rezoluciju, ali je verovatno da će je demokrate odbiti kako bi sprečili da dođe do Predstavničkog doma.

Grin je napomenula da je spremna da ponovo predstavi rezoluciju u sledećem sazivu Kongresa kada republikanci budu imali većinu.

"Ponovo ću predstaviti ovu rezoluciju, ali ću takođe pozvati na punu reviziju. Glasali smo 'ne' kada je u pitanju slanje novca Kijevu, ali ćemo takođe revidirati šta se dešava u Ukrajini", izjavila je ona.

Grin se osvrnula na kritike lidera republikanaca u Predstavničkom domu Kevina Makartija koji je rekao da Ukrajini neće dati "blanko ček" za kupovinu naoružanja, iako je naglasio da će SAD nastaviti da podržavaju Kijev i u narednom periodu.

"I sami ste čuli da je lider Makarti javno rekao da ne vidi baš dobre izglede za veliko finansiranje Ukrajine u budućnosti na konferenciji koju kontrolišu republikanci", dodala je Grin.