Svet

Teroristički napad u srcu Pariza: Nemački turista izboden u blizini Ajfelove kule, dvoje povređeno

Teroristički napad odigrao se u trenutku kada su tenzije povišene zbog sukoba na Bliskom istoku
Teroristički napad u srcu Pariza: Nemački turista izboden u blizini Ajfelove kule, dvoje povređenoGetty © Samuel Aranda / Stringer

Jedna osoba je poginula, dok su dve povređene u napadu nožem u Parizu, javljaju agencije.

Napadač je u subotu u Parizu u blizini Ajfelove kule izbo na smrt jednog nemačkog turistu dok je čekićem napao i povredio dve osobe, uzvikujući "Alahu Akbar" pre nego što je uhapšen. 

Prema izvorima agencije AFP, napadač, rođen 1997. godine u Francuskoj, od ranije je poznat  vlastima kao radikalni islamista sa psihičkim problemima. 

On je nakon hapšenja izjavio da je napad izvršio jer bio zabrinut "zbog stradanja muslimana, posebno u Avganistanu i na palestinskim teritorijama", uz optužbu da je Francuska saučesnik u tome, saopštio je danas francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin.

"Ova osoba je bila spremna da ubije još ljudi", rekao je Darmanin tokom konferencije za novinare.

"Nećemo popustiti pred terorizmom", poručila je premijerka Elizabet Born, dok je francuski predsednik Emanuel Makron izrazio saučešće porodici Nemca ubijenog u "terorističkom napadu".

Napad se dogodio u trenutku pojačanih bezbednosnih mera širom Francuske zbog dešavanja na Bliskom istoku i rata između Izraela i Hamasa.

image