Bauk zvani Kina: Sjedinjene Države raspoređuju rakete srednjeg dometa u regionu Indo-Pacifika

Očekuje se da će se takvo oružje pojaviti u regionu prvi put od kraja Hladnog rata kako bi se "pojačalo odvraćanje Kine", navodi "Nikei"

Američka vojska namerava da rasporedi kopnene rakete srednjeg dometa u oblasti Indo-Pacifika 2024. godine, kako bi obuzdala Kinu, prenosi "Nikei Azija", pozivajući se na portparola Pacifičke komande američke vojske Roba Filipsa.

"Sjedinjene Države planiraju da rasporede kopnene rakete srednjeg dometa u regionu Indo-Paficika 2024. godine, stvarajući svoj prvi arsenal u oblasti od kraja Hladnog rata za jačanje odvraćanja od Kine. Radi se o kopnenoj verziji rakete 'standard misil-6' (SM-6) ili krstareće rakete 'tomahavk'. Domet ovih projektila je od 500 do 2.700 kilometara", navodi portal.

Kako se dodaje, raskid Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa omogućio je "Sjedinjenim Državama da se suprotstave rastućem kineskom arsenalu takvih raketa".

Filips nije otkrio kada i gde tačno će projektili biti postavljeni. Stručnjaci procenjuju da je reč o američkim bazama na Guamu. 

Japanski medij napominje da Japan i Filipini, sa kojima SAD razvijaju bezbednosnu saradnju, "trenutno nerado prihvataju nove američke projektile iz straha da ne postanu direktne mete kineske vojske".

Prethodno je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila da deeskalaciju na Korejskom poluostrvu ometaju agresivne vojne aktivnosti SAD u tom regionu.

Ranije je kineski ambasador na Tajlandu Han Zhikiang rekao da Sjedinjene Države pokušavaju da podstaknu sukobe u azijsko-pacifičkom regionu, kako bi obuzdale Kinu. On je istakao da izbijanje trgovinskih ratova i tehnološke blokade ugrožavaju globalnu ekonomiju, mir i stabilnost.