Povedi drugara: Britanska mornarica u problemu, nudi 600 dolara regrutima da dovedu prijatelja

Ako se trenutni tempo regrutovanja nastavi, britanska vojska mogla bi da se smanji na najniži nivo u proteklih 200 godina, upozoravaju zvaničnici

Kraljevska mornarica okrenula se šemi "povedi prijatelja" u očajničkom pokušaju da angažuje nove regrute.

Komanda Kraljevskih marinaca ponudila je nagradu za regrutaciju od 500 funti (oko 600 dolara) svakome ko uspe da "ohrabri" prijatelja da se prijavi. Tabloid "Dejli mejl" navodi da je su vojni zvaničnici toliko "očajni" da su pribegli ovakvom načinu regrutovanja, budući da se broj novajlija drastično smanjuje.

List navodi da će ovaj interni plan trajati do marta 2025. godine, pošto je broj mornara, vojnika i pilota koji napuštaju britanske snage ove godine naglo porastao. Tako je tokom prošle godine 16.460 vojnika napustilo službu (šest odsto više nego prethodne godine), u odnosu na 10.470 koliko ih je pristupilo.

Ovim tempom, britanska vojska će biti smanjena na najmanju veličinu u skoro 200 godina, a redovne snage će pasti sa oko 75.000 na 73.000 ljudi. Prema najnovijim statističkim podacima, koje citiraju britanski mediji, samo 120 kraljevskih marinaca i 250 mornara se prijavilo tokom tri meseca pre jula, što sugeriše da će u tekućoj finansijskoj godini biti angažovano manje od 1.500 ljudi.

Admiral lord Alan Vest, bivši šef britanske mornarice, ocenio je da će se vojska suočavati sa ovom "štetom godinama" ako se trenutna kriza regrutovanja nastavi.

"Trenutno je krajnje zabrinjavajući način na koji priliv regruta opada", rekao je on. Komentarišući plan "dovedite prijatelja", Vest je rekao da treba iskoristiti "svaku polugu" koja vam je na raspolaganju.