Papa pozvao vernike svih religija: Ujedinimo se protiv uništavanja životne sredine

Zaštita života podrazumeva suprotstavljanje pohlepnoj iluziji svemoći koja uništava našu planetu, poručio je poglavar Rimokatoličke crkve

Papa Francisko pozvao je danas pripadnike svih svetskih religija da se ujedine u borbi protiv "pohlepnog" uništavanja životne sredine.

Ističući čovekovu smrtnost i ograničenost, papa je u obraćanju na samitu o klimi KOP28 u Dubaiju, rekao da zaštita života podrazumeva "suprotstavljanje pohlepnoj iluziji svemoći koja uništava našu planetu".

"Religije treba hitno, da deluju u pravcu zaštite sredine, da vaspitavaju svoje pripadnike u skladu sa životnim stilom koji je savestan i bratski, a ne rasipnički, ali i da ih uče kako da se vrate individualnom promišljanju o veličanstvenosti prirode", kazao je papa u govoru, koji je umesto njega na samitu pročitao državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolin.

Kako je dodao, svet lišen kontemplacije, biće svet u kome je duša zagađena, koji će nastaviti da odbacuje ljude i proizvode kao otpad.

U svom glavnom obraćanju na konferenciji u subotu, papa je ponovio svoj poziv na eliminaciju fosilnih goriva, dok su stotine katoličkih institucija širom sveta najavile planove o njihovom ukidanju.

U obraćanju verskim vođama, papa je istakao da su mir i upravljanje planetom međusobno zavisni, jer, kako je naveo, ratovi i sukobi nanose štetu životnoj sredini i dele nacije, ometajući zajedničku posvećenost rešavanju zajedničkih problema, poput zaštite planete.