Ključa u Crvenom moru: Jemenski Huti napali brodove

Pentagon je nešto ranije saopštio da je američki ratni brod i nekoliko komercijalnih brodova napadnuto danas u Crvenom moru

Portparol jemenskih Huta general Jahja Sari je izjavio da su napadnuta dva, kako tvrdi, izraelska broda "Juniti eksplorer" i "Namber najn", koji su se, kako je rekao, oglušili na upozorenja mornarice Huta.

Sari je poručio da će Huti nastaviti da gađaju izraelske brodove u Crvenom moru i da "Jemen vodi sudbonosnu bitku sa izraelskim okupatorom i SAD", prenela je libanska televizija Al Majdin.

Pentagon je nešto ranije saopštio da je američki ratni brod i nekoliko komercijalnih brodova napadnuto danas u Crvenom moru.

"Upoznati smo sa izveštajima o napadu na američki razarač USS Kerni i komercijalne brodove u Crvenom moru, a čim budemo imali više informacija, objavićemo ih", poručili su iz Pentagona, preneo je AP.

Ranije u toku dana britanski teretni brod je, prema izveštajima, pogođen projektilom dok je išao kroz Crveno more, saopštila je pomorska bezbednosna kompanija Ambrej.

"Britanski teretni brod pod zastavom Bahama je, prema izveštajima, pogođen raketom dok je prolazio kroz Crveno more, na oko 34,5 kilometara severozapadno od Moče, u Jemenu", navela je kompanija Ambrej, preneo je Juronjuz.

Oglasio se Izrael: Dva broda koja su napali jemenski Huti nemaju veze sa izraelskom državom

Dva broda, koje su jemenski Huti napali u Crvenom moru, nemaju veze sa izraleskom državom, izjavio je danas portparol izraleske vojske Danijel Hagari.

"Rakete su danas ispaljene na dva komercijalna broda koja nisu povezana sa državom Izrael. Ponoviću da bude jasno: bez ikakve veze sa državom Izrael", rekao je Hagari i za napad okrivio i Iran, koji podržava Hute, prenosi Rojters.

On je naveo da je jedan brod značajno oštećen i da postoji opasnost da on potone, dok je na drugom pričinjena manja šteta.