Napadač u Parizu povezan sa počiniocima ranijih terorističkih napada

Arman Ražapur Mihajdoab je 2016. godine planirao neuspeli napad na Defens (poslovni kvart u Parizu), za šta je osuđen na pet godina zatvora, od kojih je odslužio četiri

Francuski Centar za analizu terorizma (CAT) saopštio je danas da je francuski državljanin iranskog porekla Arman Ražapur Mijandoab, koji je u Parizu ubio jednu osobu i ranio još dve, povezan s počiniocima napada u Konflans Sen Onorini, u Manjavilu i moguće Sent Etijen di Ruvaraju.

"Teroristi s kojima je Ražapur potencijalno bio u kontaktu uključuju Abdulaha Anzorova, ubicu profesora Semjuela Petija i Larosija Abalu, koji je izvršio atentat na policajce Žan Batist Salvena i Vanesu Šnajder", saopštio je Centar francuskom "Figarou".

Sumnja se da je Ražapur takođe komunicirao s Adelom Kermišeom, islamistom koji je ubio osamdesetpetogodišnjeg sveštenika Žaka Amela, kao i sa francuskim džihadistom Maksimilijenom Tiboom, bivšim članom organizacije Forsan Aliza, koja se zalagala za uspostavljanje islamskog kalifata u Francuskoj.

Arman Ražapur Mihajdoab je 2016. godine planirao neuspeli napad na Defens (poslovni kvart u Parizu), za šta je osuđen na pet godina zatvora, od kojih je odslužio četiri.

Jedan nemački turista sinoć je nasmrt izboden u terorističkom napadu u Parizu u blizini Ajfelove kule, a povređene su još dve osobe.

Francusko tužilaštvo za borbu protiv terorizma potvrdilo je da je otvorilo istragu o ovom napadu u kojem je islamski ekstremista nožem jurio nekoliko nemačkih turista, ubio muškarca, a potom čekićem ranio još dve osobe.

Smrtonosni napad dogodio se u 15. pariskom arondismanu, a napadač je zatim prešao reku Senu ka desnoj obali, gde je čekićem napao i povredio dve osobe. Potom ga je zaustavila policija i neutralisala ga tejzerom.