Amerika: Previše Palestinaca je ubijeno u sukobu; Prekinuti internet i telekomunikacija u Gazi

Jemenski Huti koje podržava Iran saopštili su da su gađali brodove povezane sa Izraelom u Crvenom moru

Četvrti dan nakon sedmodnevnog prekida vatre, borbe Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze ne prestaju.

Izraelska vojska proširuje kopnenu ofanzivu na sva područja Pojasa Gaze, izjavio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da od 7. oktobra ubijeno 15.899 Palestinaca, od čega su 70 odsto deca i žene. 

Prema tvrdnjama Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), od početka sukoba izvedeno je preko 10.000 vazdušnih napada, a pronađeno više od 800 ulaza u tunele Hamasa.

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan upozorio je obe strane da se pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava i omoguće isporuku pomoći civilima, dok je Svetska zdravstvena organizacija ponovo pozvala na prekid vatre.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova saopštila je da je procenjeno da je oko 1.8 miliona ljudi u Pojasu Gaze interno raseljeno, od ukupno 2.2 miliona stanovnika.

Amerika je poručila da ne želi da u izraelskim operacijama u južnom Pojasu Gaze dođe do istog broja civilnih žrtava kao u severnom.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant je izjavio da će sudbina Hamasovih boraca na jugu Pojasa Gaze "biti ista i gora" u odnosu na sudbinu onih na severu enklave.