Svet

Samit EU-Kina: "Dijalog gluvih", Brisel sprema sankcije zbog Rusije

Očekivanja od sastanka su niska, pošto su se interesi dve strane značajno razmimoišli proteklih godina
Samit EU-Kina: "Dijalog gluvih", Brisel sprema sankcije zbog Rusijewww.globallookpress.com © Li Xueren

Samo nekoliko dana pre nego što će predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i šef diplomatije EU Žozep Borelj otputovati u Peking na samit EU-Kina, stiče se utisak da će to biti krajnje hladan sastanak.

To će biti prvi samit održan uživo nakon četiri godine tokom kojih su odnosi Kine i EU značajno narušeni, sa trgovinskim tenzijama koje prete da zasene pregovore dok blok razmatra akciju protiv kineskih subvencija za električna vozila, vetroturbine, medicinsku tehnologiju i opremu za solarnu energiju, piše "Euraktiv".

Obe strane su trenutno zaglavljene u sporu u okviru Svetske trgovinske organizacije (STO) oko onoga za šta Brisel tvrdi da je kineski embargo "preko noći" na sav litvanski izvoz – čime je Peking odgovorio na kontroverzno otvaranje "tajvanske diplomatske kancelarije" u Vilnjusu.

Peking je insistirao da njegovi uvoznici jednostavno ne žele da kupuju robu iz zemalja koje ne poštuju kineski suverenitet.

Samit takođe dolazi u trenutku kada EU priprema novu strategiju "smanjenja rizika" u odnosima sa Kinom, kroz smanjenje zavisnosti od kritičnih sektora i zaliha, kao i ublažavanjem sposobnosti Pekinga da dođe do naprednih tehnologija koje bi mogle da se koriste u vojne svrhe.

Uprkos uveravanjima da EU ne želi da odvoji svoju trgovinu od Kine, kineske kompanije koje posluju u Evropi tvrde da se suočavaju sa neizvesnošću u pogledu svoje budućnosti, ali ipak nastavljaju da ulažu u blok.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji se sastao sa kineskim predsednikom Sijem ranije ove godine, tvrdio je da blok treba da "prestane da bude naivan" i da zahteva jednake uslove kao i Kina, podstičući Evropsku komisiju da iza kulisa pokrene istragu o subvencijama.

Očekuje se da će se Fon der Lajen i Mišel u Pekingu sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, dok će kineski premijer Li Ćijang predsedavati samitom.

Sastanak dolazi nakon niza redovnih dijaloga na visokom nivou između Brisela i Pekinga, sa fokusom na pitanja koja uključuju trgovinu, energiju i digitalna pitanja.

Reč će biti i o nedavnoj Boreljovoj poseti Pekingu. On je pokušao da ubedi zvaničnike u Pekingu da EU ne nastoji da se odvoji od Kine, već da smanji kritične zavisnosti i postigne uravnoteženiji odnos.

"U oktobru sam u Pekingu preneo jednostavnu i jasnu poruku: EU je posvećena odgovornom i konstruktivnom upravljanju odnosa sa Kinom", rekao je Borelj za "Euraktiv" uoči pregovora.

Dok je on trenutne odnose EU i Kine opisao kao "kompleksne" i da obe strane imaju "različitosti", on je samit nazvao "prilikom za iskrenu diskusiju".

"Na primer, o jednakim uslovima, tako da naši trgovinski i ekonomski odnosi postanu uravnoteženi i obostrano korisni – trenutno to jednostavno nije slučaj", rekao je Borelj.

On je dodao i da bi Kina, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, "trebalo da iskoristi svoj uticaj na Rusiju kako bi zaustavila svoj ilegalni agresorski rat protiv Ukrajine i očigledno nepoštovanje međunarodnog prava".

Očekuje se da će lideri EU lično zamoliti kineskog predsednika Si Đinpinga da "obuzda 13 kineskih kompanija optuženih da su zaobišli sankcije Rusiji", kažu ljudi upoznati sa pripremama za samit, prenosi "Euraktiv".

Do 70 odsto osetljivih, visokotehnoloških proizvoda koji dospevaju u rusku vojsku dolazi preko Kine, prema procenama EU.

Brisel je pripremao odgovarajuće mere koje bi uključivale uvođenje ograničenja izvoza nekolicini kineskih subjekata koji šalju robu dvostruke namene u Rusiju, o čemu je prvi izvestio "Saut Čajna Morning Post", kao deo 12. paketa sankcija bloka.

Kineske firme su prvobitno bile isključene iz 12. runde sankcija bloka, ali bi imena kompanija u pitanju mogla biti dodata na listu ako Brisel ne bude dobio obećanja iz Pekinga.

Lideri EU takođe očekuju da će Kina "otvorenije podržati ukrajinsku mirovnu formulu", ili barem da ponovo uđe u format koji je inicirao Kijev, nakon što nije prisustvovala poslednjoj rundi pregovora na Malti.

S obzirom na dva sporna pitanja na dnevnom redu, rezultati samita bi, međutim, mogli biti skromni, pošto bi jedini uspeh bili sami razgovori.

U Briselu postoji zabrinutost da bi to mogao biti još jedan "dijalog gluvih", izraz kojim je Borelj opisao prošlogodišnje izdanje, kažu diplomate EU.

image