Svet

SAD: Policajac osuđen za ubistvo Džordža Flojda pušten iz zatvorske bolnice

Derek Šovin je vraćen u Federalni popravni zavod u Tusonu gde služi kaznu od 22 godine
SAD: Policajac osuđen za ubistvo Džordža Flojda pušten iz zatvorske bolnice© Court TV via Tanjug/AP

Bivši policajac, Derek Šovin osuđen za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu, pušten je iz zatvorske bolnice nakon što ga je meksički gangster Džon Tursak izbo 22 puta u zatvorskoj ćeliji.

Šovin je vraćen u zatvor u Tusonu, u Arizona, gde služi kaznu od 22 godine, navodi Dejli mejl.

Tursak je optužen za pokušaj ubistva jer je napao Šovina u zatvorskoj biblioteci "improvizovanim nožem".

On je rekao inspektorima da je simbolično izabrao da ga napadne na Crni petak, zbog simbolične veze sa pokretom "Blek lajvs meter", koji je nastao nakon ubistva Flojda u maju 2020. u Mineapolisu.

Napadač je, takođe, ispričao zatvorskim čuvarima da bi ubio Šovina da nisu reagovali brzo, navodi se u sudskim dokumentima, gde se još kaže i da su čuvari koristili biber sprej da obuzdaju Tursaka.

Šovin, koji je belac, osuđen je na 22 godinu zatvora jer je prilikom hapšenja ugušio crnca Džordža Flojda pritiskajući mu koleno na vrat 9 i po minuta na ulici, ispred prodavnice gde je Flojd osumnjičen da je pokušao da upotrebi falsifikovanu novčanicu od 20 dolara.

On u Federalnom popravnom zavodu u Tusonu služi istovremeno 21-godišnju kaznu zbog kršenja Flojdovih građanskih prava i 22 godine i šest meseci zatvorske kazne za ubistvo drugog stepena.

Ubistvo Flojda, koje se dogodilo 25. maja 2020. godine, snimio je jedan od prolaznika, a njegova smrt izazvala je proteste širom SAD i sveta, od kojih su neki prerasli u nasilne.

image