Hakovana najopasnija britanska nuklearna lokacija

Kompjuterski sistem u Selafildu već godinama ne obaveštava nadležne organe o incidentu, kažu izvori za "Gardijan"

Britansko višenamensko nuklearno postrojenje Selafild je hakovala sajber grupa koja je navodno povezana sa Rusijom i Kinom, a zvaničnici ovog postrojenja su pažljivo zataškavali ovaj događaj i njegove posledice, otkriva "Gardijan".

Britanski list je utvrdio da vlasti ne znaju kada su prvi put kompromitovani kompjuterski sistemi u Selafildu. Međutim, izvori navode da su hakerski proboji prvi put otkriveni 2015. godine, kada su eksperti utvrdili da je u kompjutersku mrežu Selafilda ubačen tzv. "sliper malver", program koji dugo vremena može "ležati" neotkriven a zatim se koristiti za špijuniranje.

Još se ne zna da li je malver uklonjen, a to znači da su neke od najosetljivijih aktivnosti Selafilda, kao što su pomeranje radioaktivnog otpada i praćenje curenja opasnog materijala možda bili kompromitovani.

Povrh toga, izvori za "Gardijan" navode da su najosetljiviji podaci pod oznakom poverljivosti iz Selafilda mogli biti kompromitovani, a da je razmere potencijalnog gubitka podataka i potencijalnog rizika po sisteme nuklearnog postrojenja teško utvrditi, pošto Selafild o incidentu ne obaveštava nadležne organe već nekoliko godina.

Otkrića su se pojavila u "Nuklearnim curenjima", istrazi Gardijana o sajber hakovanju, radioaktivnoj kontaminaciji i neprijatnoj radnoj sredini u Selafildu.

Selafild se prostire na šest kvadratnih kilometara na obali Kambrije i smatra se za jedno od najopasnijih postrojenja tog tipa na svetu. Ima najveće skladište plutonijuma na planeti i prostrano smetlište za nuklearni otpad proistekao iz programa nuklearnog naoružanja i decenija proizvodnje nuklearne energije.