Svet

Niger okončao partnerstvo sa Evropskom unijom: Jačaju saradnju sa Rusijom

Ministarstvo spoljnih poslova Nigerije saopštilo je da prekida sporazum Nigera i EU u vezi sa civilnom misijom za izgradnju kapaciteta sa sedištem u Niameju
Niger okončao partnerstvo sa Evropskom unijom: Jačaju saradnju sa Rusijomwww.globallookpress.com © Carsten Reisinger

Vojni lideri Nigera saopštili su da okončavaju dve bezbednosne i odbrambene misije Evropske unije u toj zemlji, nakon što su se ranije tog dana dogovorili da ojačaju vojnu saradnju sa Rusijom, prenosi nigerijska televizija "Čenels TV".

Ministarstvo spoljnih poslova Nigera saopštilo je da prekida sporazum Nigera i EU u vezi sa civilnom misijom za izgradnju kapaciteta sa sedištem u Niameju pod nazivom EUKAP Sahel Niger.

Misija, pokrenuta 2012. godine, podržava unutrašnje bezbednosne snage Nigera, vlasti i nevladine aktere.

Ministarstvo spoljnih poslova Nigera takođe je u saopštenju objavilo da je "država Niger povukla saglasnost za raspoređivanje misije vojnog partnerstva EU u Nigeru".

Vojno partnerstvo poznato kao EUMPM pokrenuto je u februaru "na zahtev nigerijskih vlasti", navodi se na sajtu Saveta EU.

Osmišljeno je da "poveća sposobnost Oružanih snaga Nigera da obuzda terorističku pretnju", navodi se na sajtu.

Zapadnoafrička država se bori protiv dve džihadističke pobune — prelivanja na jugoistoku od dugotrajnog sukoba u susednoj Nigeriji i ofanzive militanata na zapadu koji prelaze iz Malija i Burkine Faso. Zemljom od zbacivanja predsednika Mohameda Bazuma u ​​julu, upravljaju vojni lideri, što je izazvalo međunarodnu osudu.

Vojni režim se udaljio od dotadašnjih bliskih evropskih partnera Nigera, posebno Francuske, i približio se Maliju i Burkini Faso, kojima posle nedavnih pučeva, takođe, upravljaju vojne vlade odlučne za za partnerstvo sa Rusijom.

Jačanje saradnje sa Rusijom

Bivši kolonijalni vladar Francuska je počela da povlači svojih 1.500 vojnika iz Nigera. U međuvremenu, ruska delegacija predvođena zamenikom ministra odbrane sastala se u ponedeljak u Nijameju sa vlastima Nigera, pri čemu su se dve zemlje dogovorile da ojačaju vojnu saradnju.

Ovo putovanje je bila prva zvanična poseta člana ruske vlade od puča u Nigeru 26. jula. Delegaciju koju je predvodio general-pukovnik Junus-Bek Jevkurov ugostio je šef vojne vlade Nigera general Abdourahamane Tiani.

Strane su "potpisale dokumente za jačanje vojne saradnje Republike Niger i Ruske Federacije", navode nigerijske vlasti.

Vojni režimi u Maliju, Nigeru i Burkini Faso bore se protiv dugotrajnih džihadističkih pobuna i okupili su se da podrže stvaranje Alijanse država Sahela, uspostavljajući bliže ekonomske veze i međusobnu pomoć u odbrani.

Burkina Faso i Niger u subotu su se takođe pridružili Maliju u napuštanju antidžihadističkih snaga G5 u afričkom regionu Sahel, što je najnoviji udarac zapadnjačkoj borbi protiv pobunjenika u jednoj od najproblematičnijih zona na svetu.

Burkina i Niger su "odlučili sa punim suverenitetom da napuste sve instance G5 Sahela, uključujući i zajedničke snage" od 29. novembra, navodi se u saopštenju dve zemlje.

Samo Čad i Mauritanija sada su ostali u G5, čije vojno raspoređivanje u velikoj meri finansira Evropska unija.

image