Svet

Bankovni izveštaji Bajdenovih: Kako je 40.000 dolara iz Kine preko Hantera stiglo do Džozefa Bajdena

Bajdenovi su primali milione od stranih državljana i kompanija, Džo Bajden je ručavao sa saradnicima svoje porodice iz inostranstva, razgovarao s njima preko telefona, viđao se na kafi, prisustvovao sastancima i konačno, primao uplate finansirane od poslovnih dogovora njegove porodice, saopštio je Odbor za nadzor Kongresa
Bankovni izveštaji Bajdenovih: Kako je 40.000 dolara iz Kine preko Hantera stiglo do Džozefa Bajdena© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Hanter Bajden je uplaćivao mesečne iznose svom ocu, aktuelnom američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, sa bankovnog računa koji je koristio da primi novac od svojih kineskih poslovnih saradnika, pokazali su bankovni izveštaji koje je objavio predsedavajući Odbora za nadzor Kongresa Džejms Komer.

On je na društvenoj mreži Iks objavio video u kojem se detaljno objašnjava prebacivanje novca Džozefu Bajdenu sa bankovnog računa firme njegovog sina "Ovasko Pi-Si".

"Odbor za nadzor Predstavničkog doma objavljuje bankovne izveštaje po sudskom pozivu koji pokazuju da je poslovni subjekt Hantera Bajdena, 'Ovasko Pi-Si', vršio direktne mesečne uplate Džou Bajdenu. Ovo nije bila uplata sa ličnog računa Hantera Bajdena, već sa računa njegove firme koja je primala uplate iz Kine i drugih sumnjivih krajeva sveta", kaže Komer u video snimku, dodajući da su isplate počele u septembru 2018, šest meseci pre nego što je Bajden najavio kandidaturu na izborima 2020. godine.

Isplate sa računa firme Hantera Bajdena Džozefu Bajdenu sada su deo obrasca koji otkriva da je Džo Bajden znao, učestvovao i okoristio se od šeme trgovine uticajem svoje porodice, dodaje se u videu.

"Bajdenovi su primali milione od stranih državljana i kompanija iz Kine, Rusije, Ukrajine, Rumunije i Kazahstana, Džo Bajden je ručavao sa saradnicima svoje porodice iz inostranstva, razgovarao s njima preko telefona, viđao se na kafi, prisustvovao sastancima i konačno, primao uplate finansirane od poslovnih dogovora njegove porodice", navodi se u saopštenju Odbora za nadzor. 

Komer je prvog dana novembra objavio izveštaj iz banke koji pokazuje kako su sredstva poreklom iz Kine iskorišćena za ček na 40.000 dolara na ime Džoa Bajdena u septembru 2017. godine.

Kineska firma poslala je pet miliona dolara kompaniji Hantera Bajdena "Hadson Vest tri" u avgustu 2017, kratko nakon što je on osnovao preduzeće sa kineskim poslovnim saradnicima. Hanter je prebacio 400.000 dolara na račun "Ovaska" i više od 130.000 dolara na jedan drugi od svojih poslovnih računa, pokazuju izveštaji iz banke, preneo je "Dejli koler".

Zatim, kako se dalje navodi, Hanter Bajden je prebacio 150.000 dolara "Lajon kol" grupi, odnosno uplatio ih na poslovni račun Džejmsa Bajdena (Hanterov stric) i njegove žene Sare. Džejms i Sara Bajden uplatili su 50.000 dolara na svoje lične račune, a sumu od 40.000 dolara prebacili Džou Bajdenu.

image