Evropa u strahu od terorista uoči Božića: Posebna pažnja na islamističke pretnje

U Evropskoj uniji postoji "ogroman" rizik od terorističkih napada tokom predstojećih božićnih praznika, a u svetlu sukoba Izraela i Hamasa i društvenih podela koje on izaziva, upozorila je komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson

Evropa se suočava sa "ogromnim rizikom od terorističkih napada" tokom predstojećih božićnih praznika, kao posledicom rata između Izraela i Hamasa, upozorila je danas komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

"Uz rat između Izraela i Hamasa, i polarizaciju koju on izaziva u našem društvu, i uz predstojeću sezonu praznika, postoji ogroman rizik od terorističkih napada u Evropskoj uniji", rekla je Johanson novinarima u Briselu, gde su se okupili ministri unutrašnjih poslova EU.

Johanson je rekla da će Evropska komisija obezbediti dodatnih 30 miliona evra za jačanje bezbednosti u ranjivim oblastima, posebno u verskim objektima.

Ona je upozorila na rizik od terorističkih napada u vreme kada se istražuje napad u blizini Ajfelove kule u Parizu, u kojem je jedan turista ubijen, a dve osobe ranjene, i u vreme kada se preispituje mentalno zdravlje osumnjičenog, koji se zakleo na vernost ekstremističkoj organizaciji Islamska država, ukazuje AP.

"Nedavno smo videli u Parizu, nažalost, videli smo to i ranije", navela je Johanson.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer rekla je da napad u Parizu pokazuje "koliko je akutna i ozbiljna pretnja koju trenutno predstavlja islamistički terorizam u EU" i uputila saučešće Francuskoj.

"Rat u Gazi i teror Hamasa pogoršavaju ovu situaciju", navela je Fezer obraćajući se novinarima.

Ona je dodala da je razgovarala o rizicima sa ministrima unutrašnjih poslova Austrije, Belgije, Francuske, Španije i Švedske.

"Naše bezbednosne agencije veoma blisko sarađuju. Moramo posebno pažljivo da sada pratimo islamističke pretnje i preduzmemo akciju protiv islamističke propagande zajedno sa susednim zemljama", poručila je ona.