Makron protiv EU: Sam svoj čovek u sukobu Izraela i Hamasa

Francuski predsednik svojim komentarima odstupa od zvaničnog, zajedničkog stava Evropske unije, koji je usaglašen na poslednjem samitu krajem oktobra

Francuski predsednik Emanuel Makron udaljava se od zajedničke evropske linije koja ne navija za prekid vatre između Izraela i Hamasa, dovodeći u pitanje ratni cilj Izraela, piše "Dojče vele".

Njegov cilj, na osnovu izjava sa svetske klimatske konferencije KOP28 u Dubaiju, je postizanje novog primirja između terorističke organizacije Hamas i izraelske vojske. 

Njegovi predlozi, međutim, nisu ostavili veliki utisak, čak i kada je po prvi put javno doveo u pitanje ratne ciljeve Izraela.

"Šta znači potpuno uništenje Hamasa i da li neko veruje da je to moguće? A ako i jeste moguće, rat bi onda trajao deset godina", rekao je predsednik Francuske u Dubaiju.

Indirektni odgovor iz Jerusalima stigao je odmah. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da je nastavak kopnene ofanzive u Gazi jedini način da se "potpuno porazi" Hamas.

"Nastavićemo da sledimo sve naše ratne ciljeve", najavio je Netanijahu za izraelsku televiziju.

Skretanje s puta Evropske unije

Francuski predsednik svojim komentarima odstupa od zvaničnog, zajedničkog stava Evropske unije, koji je usaglašen na poslednjem samitu krajem oktobra.

Šefovi država i vlada pozvali su tada na kratke "pauze" u borbama kako bi se oslobodili taoci i obezbedili zalihe za stanovništvo.

Na sledećem samitu EU koji se održava iduće nedelje ponovo će se razgovarati o zajedničkom stavu Unije o bliskoistočnom sukobu.