Svet

"Global tajms": Samit Kina-EU prilika za stabilizaciju odnosa i izgradnju konsenzusa

U Pekingu će 7. decembra biti održan 24. samit Kina-EU, a kineski predsednik Si Đinping će se sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen
"Global tajms": Samit Kina-EU prilika za stabilizaciju odnosa i izgradnju konsenzusaGetty © Sean Gallup

Stabilizacija i poboljšanje odnosa Kine i EU od ključnog su interesa za obe strane, a one moraju da istraže aspekte saradnje, upravljaju razlikama i unapređuju razmenu, rekli su kineski stručnjaci uoči samita Kina-EU koji će biti održan u Pekingu 7. i 8. decembra.

U kontekstu regionalnih sukoba i globalnog ekonomskog pada, i sa sve više zemalja tzv. Globalnog juga koje pokazuju tendenciju ka diplomatskoj autonomiji, Evropa ne bi trebalo da propusti priliku da ojača saradnju sa Kinom i donese izbore koji su u skladu sa sopstvenim strateškim interesima, piše kineski "Global tajms".

Tokom sastanka sa diplomatama iz delegacije EU u Kini i zemalja članica EU u ponedeljak, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je da se 2023. obeležava 20. godišnjica uspostavljanja Sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kina-EU.

Prema njegovim rečima, lideri dveju strana će razgovarati o strateškim i globalnim pitanjima i pokazaće pravac i izvući nacrt za bilateralne odnose i jačanje poverenja i podsticaj bilateralnim odnosima.

Dve strane treba da ulože zajedničke napore kako bi osigurale uspeh samita i podigle odnose Kine i EU na novi nivo sa novim perspektivama.

Ako Kina i Evropa izaberu dijalog i saradnju, taborska konfrontacija se neće formirati; ako Kina i Evropa izaberu mir i stabilnost, novi Hladni rat neće biti zapaljen; ako Kina i Evropa izaberu otvorenost i saradnju na koju svi dobijaju, biće nade za globalni razvoj i prosperitet, rekao je Vang Ji.

U Pekingu će 7. decembra biti održan 24. samit Kina-EU, a kineski predsednik Si Đinping će se sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Peking i Brisel su nastavili sa sastancima na visokom nivou od kraja 2022. i zadržali zamah angažovanja pošto su posetili lideri i zvaničnici zemalja uključujući Nemačku, Francusku i Španiju, kao i iz Evropskog saveta i Evropske komisije posetili Kinu.

Kineski premijer Li Ćijang takođe je posetio Nemačku i Francusku u junu.

U međuvremenu, dijalog Kine i EU na visokom nivou u oblastima životne sredine i klime, digitalne tehnologije, ekonomije, trgovine i strategije su uspešno održani, a konsultacije u različitim oblastima su napredovale.

"Nakon sastanka na najvišem nivou u San Francisku koji je promovisao detant između Kine i SAD, samit Kina-EU, koji simbolizuje potpunu obnovu komunikacije biće prilika da se odnosi dve strane oporave i stabilizuju", rekao je istraživač na Kineskom institutu za savremene međunarodne odnose Sun Kećin.

Međunarodna zajednica u poslednjih nekoliko godina sve više dovodi u pitanje političku procenu i ekonomski kapacitet zapadnih društava, a zemlje tzv. Globalnog juga sve više pokazuju tendenciju ka diplomatskoj autonomiji. EU je potreban novi odgovor na ove nove trendove, rekao je naučni saradnik Instituta za studije svetskog razvoja, Centra za razvojna istraživanja Državnog saveta Sun Pejsong.

Evropa, suočena sa izazovima recesije i inflacije, ne bi trebalo da propusti ovu priliku da ojača saradnju sa Kinom, dodao je on.

Eksperti, međutim, smatraju i da uprkos ukupnom pozitivnom tonu, od samita ne treba očekivati previše, jer Evropa i dalje ima negativnu percepciju Kine, u smislu njenog političkog sistema, ideologije, pa čak i ekonomije.

Neki evropski mediji naveli su da ostaje nejasno da li će obe strane moći da izdaju zajedničko saopštenje nakon razgovora.

Ipak, razlike između Kine i Evrope još nisu sasvim nepremostive. Iako postoji konkurencija, tu su i aspekti u kojima Kina i Evropa mogu da rade zajedno, kao što su klimatske promene, regionalni sukobi, ekonomski i trgovinski odnosi, obrazovanje i međuljudska razmena, kaže Sun Kećin.

image