Svet

Sijarto Berbokovoj: Ne razumete nas, nećemo menjati stav o Ukrajini

Mađarski narod, parlament i vlada još uvek ne vide nikakve prednosti za početak prevremenih pregovora o pridruživanju sa Ukrajinom, naglasio je mađarski ministar spoljnih poslova
Sijarto Berbokovoj: Ne razumete nas, nećemo menjati stav o Ukrajini© Tanjug/TANJUG VIDEO

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok "pogrešno razume" stav Mađarske o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji, objavio je je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na Fejsbuku.

Odgovarajući na izjave Berbokove u Ljubljani, Sijarto je rekao da je stav Mađarske pažljivo razmotren i dobro utemeljen, "bez namera da ucenjuje, a kamoli da se poigrava", prenosi MTI.

"Mađarski narod, parlament i vlada još uvek ne vide nikakve prednosti za početak prevremenih pregovora o pridruživanju sa Ukrajinom. Kako je zemlja 'veoma daleko' od toga da bude spremna za takve razgovore, strateško partnerstvo bi bilo mnogo adekvatnije", naveo je Sijarto u saopštenju.

Sijarto je upozorio Berbokovu da Mađarska neće promeniti svoj stav po tom pitanju "bez obzira na pritisak", i pozvao da se predlog o početku pristupnih pregovora sa Ukrajinom skine sa dnevnog reda sastanaka sledeće nedelje u Briselu, "da bi se očuvalo evropsko jedinstvo".

Šefica nemačke diplomatije pozvala je u utorak, tokom posete Sloveniji, premijera Mađarske Viktora Orbana da odustane od svog veta za početak pregovora Ukrajine o pristupanju EU i odobrenja dodatnih sredstava za Kijev.

image