Svet

SAD i Švedska potpisale sporazum o vojnoj saradnji

Švedska je snažan, sposoban odbrambeni partner, koji zastupa vrednosti NATO-a i dodatno će ojačati Alijansu kada se pristupni proces završi, navodi Stejt department
SAD i Švedska potpisale sporazum o vojnoj saradnjiwww.globallookpress.com © Fredrik Sandberg/Keystone Press Agency

Šef Pentagona Lojd Ostin i ministar odbrane Švedske Pol Jonson potpisali su prvi bilateralni sporazum o saradnji u oblasti odbrane, saopštio je Stejt department.

"Švedska je snažan, sposoban odbrambeni partner, koji zastupa vrednosti NATO-a i dodatno će ga ojačati kada se pristupni proces Alijansi završi", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će članstvo Švedske ojačati kolektivnu odbranu NATO-a i povećati sposobnost Alijanse da odgovori na sigurnosne izazove u euroatlantskom području.

Švedski ministar odbrane rekao je da se nada da će se pridruživanje dogoditi "što je pre moguće", ali nije dao nikakvu procenu kada će Turska i Mađarska, jedine dve članice NATO-a, koje još nisu dale zeleno svetlo Švedskoj, odobriti njen pristup.

Strane su se obavezale na proširenje i produbljivanje partnerstva dveju zemalja u "prilično izazovnom bezbednosnom okruženju".

Švedski mediji su početkom novembra javili da su strane završile pregovore o sporazumu o vojnoj saradnji, koji, između ostalog, daje Sjedinjenim Državama pristup vojnim bazama u toj zemlji.

Očekuje se da će zakoni stupiti na snagu krajem 2024, koji će američkim trupama olakšati operacije u Švedskoj i omogućiti skladištenje oružja, vojne opreme i municije. 

image