Tajni sastanak u Senatu postao bure baruta: Od pomoći Ukrajini ni traga ni glasa

Osim što je izostao najavljeni govor Zelenskog, senatori su se posvađali iza zatvorenih vrata

Sastanak iza zatvorenih vrata u Senatu o dodatnom budžetu i pomoći Ukrajini i Izraelu pretvorio se u burnu raspravu republikanaca i demokrata koji su se posvađali u vezi sa tim da li bi u novi paket trebalo uključiti i strožu politiku o migrantima.

Takođe, iako je bilo najavljeno, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nije se obratio video-pozivom, a senatorima nije dato objašnjenje zašto je njegov govor naprasno otkazan.

Republikanski senatori su rekli da neće glasati za dodatni budžet vredan više od 100 milijardi dolara, ako on ne podrazumeva i promene u politici na granicama.

Kako prenosi Si-En-En, lider većine u Senatu Čak Šumer je rekao da je vođa manjine Džejms Lenkford tražio da se pitanje o bezbednosti granica uzme kao ključno, a ne pitanje o Ukrajini.

Prema rečima Šumera, jedan od republikanaca je vikao na jednog od generala koji su učestvovali na sastanku i pitao ga zašto vojska nije otišla na granicu.

Pojedini republikanski senatori su napustili sastanak uz reči da je u pitanju gubljenje vremena.

Republikanski senator iz Kanzasa Rodžer Maršal rekao je da demokrate nisu htele ni da razgovaraju o njihovom zahtevu.

"Ne možemo da kontrolišemo Putina, niti da kontrolišemo šta će Zelenski da uradili ili ne, ali možemo da kontrolišemo našu južnu granicu. Zato hajde da kontrolišemo stvari na koje možemo da utičemo", poručio je Maršal.

Plan je da se danas nastavi sa proceduralnim glasanjem o dodatnom paketu koji je predsednik SAD Džozef Bajden zatražio, iako su republikanci rekli da neće glasati za njega.

Senator demokrata iz Virdžinije Mark Vorner rekao je da su uzavrele strasti na sastanku, ali da je "trenutak istorijski".

"Procene obaveštajnih službi već mesecima govore da Putin misli da može da bude strpljiviji od Zapada i Amerike. Ono što ne razumem od pojedinih mojih prijatelja jeste da li smo voljni da dokažemo da je u pravu. Istorijske posledice napuštanja Ukrajine u ovom trenutku proganjale bi ovu zemlju decenijama. Ko bi ikada ponovo verovao u naše saveze", upitao je on.

Predstavnički dom, u kojem većinu imaju republikanci, glasao je za podršku Tel Avivu, ali je Senat, koji je pod kontrolom demokrata, blokirao inicijativu.

Bajden je izjavio da neće potpisati nacrt zakona o dodeli pomoći Izraelu bez Ukrajine ako Kongres odobri takav dokument, dok republikanci u Predstavničkom domu insistiraju na odvojenom razmatranju podrške Kijevu.

Iz Bele kuće su upozorili da, osim vremena, ponestaje i novca za pomoć Ukrajini.

"Glas protiv podrške Ukrajini je glas za poboljšanje strateške pozicije Putina", rekao je Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Direktorka Kancelarije za upravljanje i budžet Šalanda Jang je upozorila predsednika Predstavničkog doma Majka Džonsona da će prekid dotoka američkog oružja i opreme uticati na Ukrajinu na bojnom polju.

"Ne samo da će ugroziti uspehe koje je Ukrajina ostvarila, nego će povećati verovatnoću ruskih vojnih pobeda", rekla je ona.

Ambasadorka Ukrajine u SAD Oksana Markarova je zamolila poslanike da ne napuštaju Ukrajinu.

"Nakon što smo toliko toga osvojili, sada ne možemo da izgubimo. Svi se molimo i nadamo se dodatnoj podršci američkog naroda", rekla je ona.

Američka administracija je priznala da ranije izdvojeni novac ponestaje, stoga se i paketi naoružanja koji se šalju Kijevu smanjuju. Početkom novembra Bela kuća je saopštila da je Vašington potrošio 96 odsto svih sredstava izdvojenih za podršku Kijevu od početka ruske specijalne operacije.

Ukoliko Kongres sada ne uspe da se dogovori o pomoći Ukrajini, to će se dogoditi nakon praznika koji počinju 14. decembra za kongresmene i 15. decembra za senatore. Predstavnički dom nastaviće sa radom 9. januara, a Senat 8. januara.