Svet

Lideri G7 pripremili nove mere u sklopu sankcija protiv Rusije: Na tapetu i dijamanti

Kako se očekuje, lideri G7 će produžiti indirektnu zabranu trgovine ruskim dijamantima do kraja ove godine i najaviti direktnu zabranu koja će stupiti na snagu 1. januara.
Lideri G7 pripremili nove mere u sklopu sankcija protiv Rusije: Na tapetu i dijamantiwww.globallookpress.com © Frazer Harrison /

Lideri zemalja grupe G7 će na današnjem virtuelnom sastanku najaviti nove mere u sklopu sankcija protiv Rusije kao što je zabrana trgovine ruskim dijamantima, pooštravanje kontrole izvoznih cena ruske nafte i prikupljanje prihoda od zamrznute imovine centralne Banke Rusije (BR), prenosi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Kako se očekuje, lideri G7 će produžiti indirektnu zabranu trgovine ruskim dijamantima do kraja ove godine i najaviti direktnu zabranu koja će stupiti na snagu 1. januara. Dijamanti su jedan od retkih preostalih velikih ruskih izvoznih proizvoda koji nisu bili na meti koordinisanih zapadnih sankcija.

Zapadne zemlje su se složile da je uticaj ograničenja izvozne cene ruske nafte na 60 dolara po barelu ove godine oslabio, dodaju izvori, a lideri G7 će razmatrati kako da ga ponovo ojačaju.

Evropska komisija (EK) će verovatno naredne nedelje predložiti način da se prikupe prihodi od zamrznute imovine Banke Rusije, a koordinacija sa G7 je ključna s obzirom na to da su ta sredstva diversifikovana u raznim valutama, zaključuju pomenuti izvori.

image