Svet

Senator SAD: Vlade špijuniraju korisnike uz pomoć notifikacija "Epla" i "Gugla"

Neidentifikovane vlade nadziru korisnike pametnih telefona putem puš notifikacija, upozorava američki senator.
Senator SAD: Vlade špijuniraju korisnike uz pomoć notifikacija "Epla" i "Gugla"Getty © Leon Neal / Staff

Senator Ron Vajden upozorio je Ministarstvo pravde da neidentifikovane strane vlade špijuniraju korisnike pametnih telefona uz pomoć podataka koje dobijaju od "Epla" i "Gugla".

Naime, aplikacije svih vrsta se oslanjaju na takozvane "puš notifikacije" koje obaveštavaju korisnike mobilnih telefona na dolazne poruke, najnovije vesti i druga ažuriranja. Ova obaveštelja do njih stižu preko "Guglovih" i "Eplovih" servera.

To dvema kompanijama daje jedinstven uvid u "saobraćaj" koji teče od tih aplikacija ka njihovim korisnicima, a zauzvrat ih stavlja u "jedinstvenu poziciju da olakšaju vladin nadzor kako korisnici koriste određene aplikacije", naveo je Vajden i zatražio od Ministarstva pravde da "ukine ili izmeni politiku" koja ograničava javne rasprave o ovoj praksi.

"Sada kada je ovaj metod postao javan, mi ažuriramo našu politiku transparentnosti izveštavanja o detaljima ove vrste problema. Delimo (Vajdenovu) posvećenost informisanja korisnika o ovim zahtevima", saopštio je "Gugl", dok je "Epl" u saopštenju naveo da ih Federalna vlada sprečava da podele bilo kakve informacije.

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država odbilo je da komentariše pismo Vajdena.

image