Senator SAD: Vlade špijuniraju korisnike uz pomoć notifikacija "Epla" i "Gugla"

Neidentifikovane vlade nadziru korisnike pametnih telefona putem puš notifikacija, upozorava američki senator.

Senator Ron Vajden upozorio je Ministarstvo pravde da neidentifikovane strane vlade špijuniraju korisnike pametnih telefona uz pomoć podataka koje dobijaju od "Epla" i "Gugla".

Naime, aplikacije svih vrsta se oslanjaju na takozvane "puš notifikacije" koje obaveštavaju korisnike mobilnih telefona na dolazne poruke, najnovije vesti i druga ažuriranja. Ova obaveštelja do njih stižu preko "Guglovih" i "Eplovih" servera.

To dvema kompanijama daje jedinstven uvid u "saobraćaj" koji teče od tih aplikacija ka njihovim korisnicima, a zauzvrat ih stavlja u "jedinstvenu poziciju da olakšaju vladin nadzor kako korisnici koriste određene aplikacije", naveo je Vajden i zatražio od Ministarstva pravde da "ukine ili izmeni politiku" koja ograničava javne rasprave o ovoj praksi.

"Sada kada je ovaj metod postao javan, mi ažuriramo našu politiku transparentnosti izveštavanja o detaljima ove vrste problema. Delimo (Vajdenovu) posvećenost informisanja korisnika o ovim zahtevima", saopštio je "Gugl", dok je "Epl" u saopštenju naveo da ih Federalna vlada sprečava da podele bilo kakve informacije.

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država odbilo je da komentariše pismo Vajdena.