Propalo glasanje u Senatu: Ništa od nove američke pomoći Ukrajini

"Za" je bilo 49 senatora, a protiv 51

Predlog zakona o dodeli više od 100 milijardi pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu nije prošao proceduralno glasanje u američkom Senatu.

Ranije su demokrate podnele peticiju da okončaju debatu i stave dokument na glasanje u Senatu.

Da bi se procedura završila, odluku prvo mora da odobri najmanje 60 poslanika. "Za" je bilo 49 senatora, a protiv 51.

Dakle, pokušaj da se počne rad na suštini predloga zakona je propao, pa shodno tome, gornji dom Kongresa još neće moći da ga razmatra, a još manje da odobri.

Bajden je ranije tražio 106 milijardi dolara za pomoć Izraelu i Ukrajini, ali nije dobio nedvosmislenu podršku u Kongresu.

Predstavnički dom, u kojem većinu imaju republikanci, glasao je za podršku Tel Avivu, ali je Senat, koji je pod kontrolom demokrata, blokirao inicijativu.

Bajden je izjavio da neće potpisati nacrt zakona o dodeli pomoći Izraelu bez Ukrajine ako Kongres odobri takav dokument, dok republikanci u Predstavničkom domu insistiraju na odvojenom razmatranju podrške Kijevu.

Iz Bele kuće su upozorili da, osim vremena, ponestaje i novca za pomoć Ukrajini.

Američka administracija je priznala da ranije izdvojeni novac ponestaje, stoga se i paketi naoružanja koji se šalju Kijevu smanjuju. Početkom novembra Bela kuća je saopštila da je Vašington potrošio 96 odsto svih sredstava izdvojenih za podršku Kijevu od početka ruske specijalne operacije.

Ukoliko Kongres sada ne uspe da se dogovori o pomoći Ukrajini, to će se dogoditi nakon praznika koji počinju 14. decembra za kongresmene i 15. decembra za senatore. Predstavnički dom nastaviće sa radom 9. januara, a Senat 8. januara.

Puškov: Ovo je nekada bilo nezamislivo

Odluka republikanaca da blokiraju zahtev Belog doma za paket pomoći Ukrajini i Izraelu, što je ranije bilo nezamislivo, govori o dramatičnoj promeni političkih koordinata u SAD, ukazuje ruski senator Aleksej Puškov.

Prema njegovim rečima, bez rešavanja pitanja granice, Bajden verovatno neće moći da "progura" podršku Ukrajine i to zbog "jedinstvene, konsolidovane pozicija republikanaca". "Ovo je prilika da pred izbore pokažu svoju snagu i uticaj. Našli su razlog da ucene Bajdenovu administraciju i primoraju je na ozbiljne ustupke", objašnjava senator.

Prema njegovim rečima, trenutna situacija u SAD potvrđuje prisustvo dubokih podela u američkoj vladajućoj klasi, ukazuje ruski senator.

"Bajden i Tramp su potpuno uklonili jedinstvo u društvu koje je, kako je bivši državni sekretar Henri Kisindžer rekao je u svom poslednjem intervjuu, postojalo čak i tokom teške političke borbe u vreme Ričarda Niksona", zaključuje Puškov.