Makron spasava ukrajinsku stvar od Orbana: "Loši momci su mu slaba tačka"

Francuski predsednik pokušaće da ubedi Orbana da popusti u svom stavu oko Ukrajine

Svega nedelju dana pre "ključnog" samita na kome će se razgovarati o važnim odlukama o budućnosti Ukrajine, EU je, kako piše, "Politiko", u panici, i to, ni manje ni više nego zbog mađarskog premijera Viktora Orbana.

Sve su oči sada uprte u francuskog predsednika Emanuela Makrona "čoveka koji se nikada neće ustezati od diplomatskih izazova", a koji će u četvrtak ugostiti Orbana na večeri, pokušavajući da sa njim postigne kompromis uoči samita u Briselu.

Očekuje se da će na tom skupu lideri EU doneti istorijsku odluku o dovođenju Ukrajine u klub od 27 evropskih nacija, kao i da će zaključiti ključni sporazum o budžetu koji bi ratnoj ekonomiji Kijeva upumpao u budžet 50 milijardi evra.

"U ovom trenutku nemamo vremena za utakmice. Ako smo u situaciji da je mir u Evropi u riziku, onda moramo činiti sve što možemo svakog dana i svakog sata da zaštitimo naš narod, a još više narod Ukrajine", rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Orban je, međutim, jasno stavio do znanja da neće sve ići tako glatko kako su njegove evropske kolege zamislile. U dva pisma predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu on je naglasio da se protivi pristupnim pregovorima sa Kijevom i da umesto toga želi da otvori stratešku debatu o daljoj podršci evropskog bloka Ukrajini. 

Mađar je, ukazuje "Politiko", i ranije EU držao kao taoca, ali je ovog puta situacija kritičnija – ulozi su visoki, tajming je osetljiv, a mađarsko negodovanje, navodi medij, ovog puta "prevazilazi puku želju da dobiju više EU novca".

Mišel, čiji je zadatak da pravi kompromise među liderima, već je otputovao u Budimpeštu na razgovor sa Orbanom, a takođe je prekinuo putovanje u Peking na samit EU-Kina kako bi nastavio potragu za dogovorom.

"Došli smo do stanja u kome je razmišljanje da Orban samo traži više novca previše 'optimističan' stav" rekao je visoki diplomata EU za "Politiko".

Obraćajući se novinarima u Briselu ranije ove nedelje, mađarski državni sekretar za javnu diplomatiju i odnose Zoltan Kovač energično se suprotstavio ideji da Orban zauzima takav stav kako bi naterao Evropski savet da otključa milijarde u gotovini EU koja EU i dalje blokira za tu zemlju.

"Naš stav o Ukrajini, naš stav o reviziji dugoročnog budžeta EU i mnoga druga pitanja ostali bi bez obzira na to šta se dešava sa fondovima", rekao je Kovač. 

Diplomate se ne slažu oko toga da li je mađarski lider odlučan da potpuno iz koloseka izbaci podršku Ukrajini ili "samo" pokušava da uceni Brisel. Dok neke diplomate i zvaničnici EU već planiraju zaobilazna rešenja ili pokušavaju da se suprotstave negativnom publicitetu koji bi usledio nakon neuspelog Evropskog saveta sledeće nedelje, drugi, poput Makrona ostaju optimisti da će pronaći izlaz.

"Mađari zauzimaju neke teške pozicije, grade pregovaračke poluge. Ako to rade, to je da daju Viktoru Orbanu prostor za pregovore. Sada ulazimo u aktivniju fazu pregovora, sa razgovorima na višem nivou između Orbana i Makrona", rekao je jedan francuski diplomata. 

Druge njegove kolege uverene su da je Orbanova odluka da prihvati poziv da "prelomi hleb" sa Makronom sama po sebi pozitivan znak.

Diplomate drugih zemalja EU generalno su pozdravile Makronov pokušaj da dovede do dogovora, iako je najavljena večera izazvala kritike, s obzirom na to da je Makron  i ranije pokušavao, ali nije uspevao, da pravi kompromise. 

"On stalno pokušava i ne uspeva. Pokušao je to sa Trampom, zatim sa Putinom, i pokušavao je sa Orbanom. Oni nastavljaju da hrane čudovište i pitaju se zašto se ono vraća veće i traži još", rekao je drugi diplomata EU, dodajući da su cena ovog najnovijeg specijalnog odnosa bili ustupci Orbanu koji su oslabili EU.

Zvaničnik u Parizu je priznao da "Makronu su slaba tačka loši momci. To ga intelektualno izaziva."

Kako postupati sa Orbanom može biti tema koja izaziva podele, ali akcije Mađara uzavrele su u krvi mnogih ljudi, posebno zato što bi nedostatak konsenzusa o ključnim razgovorima o Ukrajini naštetio globalnom imidžu EU. 

U hodnicima moći, diplomate razmatraju alternativne planove — kao što je slanje spasa u Ukrajinu od 50 milijardi evra bez opšteg sporazuma, čime bi se zaobišao mađarski veto. Mišel bi takođe mogao da organizuje još jedan samit početkom sledeće godine gde bi evropski lideri mogli da ponovo pokušaju da proguraju ideju.