Štrajk u "Vašington postu": Džef Bezos, preterani optimizam i masovni revolt

Ne samo novinari, nego i ostali zaposleni u američkom listu danas nisu radili u znak protesta zbog masovnog otpuštanja

Više od 750 novinara i zaposlenih u "Vašington postu" obustavilo je rad na jedan dan uz poruku da su ljuti zbog odluke kompanije da pokrene masovno otpuštanje radnika dok traju pregovori o ugovorima.

Štrajk koji je održan danas je najozbiljnija radikalna akcija u poslednjih nekoliko decenija u ovom listu. Talas protesta radnika je širom zemlje, neki su doveli do pobede za radnička prava, dok je u medijskoj industriji došlo do velikog otpuštanja.

"Nismo došli do ove odluke lako, svi radimo u 'Vašington postu' jer verujemo u njegovu misiju i u ono što radimo. Veoma nam je stalo do posla koji obavljamo, ljudi, zajednice i priča koje pokrivamo", rekla je reporterka Marisa Lang.

Vršilac dužnosti direktora lista Peti Stounsifer najavila je u oktobru otpuštanje 10 odsto radne snage, što je 240 radnih mesta.

Kao objašnjenje za taj potez navela je to da je prethodno rukovodstvo bilo "previše optimistično" u pogledu rasta poslovanja lista.

Polovina otpuštenih je prihvatila da ode uz otpremninu, a ostali koji to ne prihvate dobrovoljno dobiće otkaze po daleko manje velikodušnim uslovima, rekla je Stounsifer.

Portparol "Vašington posta" izdao je saopštenje u kojem se navodi da poštuje prava kolega koji su se odlučili da učestvuju u jednodnevnom štrajku.

"Potrudićemo se da naši čitaoci i kupci budu što manje pogođeni njime. Cilj lista ostaje isti kao i od početka pregovora: da postignemo sporazum koji zadovoljava potrebe naših zaposlenih i potrebe našeg poslovanja", navodi se u saopštenju.

Magazin redakcija "Vašington posta" objavila je interni memorandum u kojem se izražava strahovanje da će novine imati malo tekstova za objavljivanje tokom štrajka. Urednik je zamolio kolege da sačuvaju priče "o bilo čemu što ima makar dah vesti".

Vašington post je u vlasništvu osnivača "Amazona" Džefa Bezosa, jednog od najbogatijih ljudi na svetu. Ulagao je desetine miliona dolara u list nakon što ga je kupio, ali je poslednjih godina pretrpeo finansijske gubitke.

Osim toga, pad u poslovanju je zahvatio medijsku industriju, uključujući i "Los Anđeles tajms", njujorški javni radio, a čak je i "Spotifaj" ove nedelje najavio otpuštanje 17 odsto radnika.

Novinari "Vašington posta" sa čežnjom gledaju u "Njujork tajms" koji je uspeo digitalne pretplate svojih korisnika da pretvori u zlato. Za loše poslovanje okrivljuju bivšeg direktora i izdavača Freda Rajana jer nije postigao sličan uspeh kod njih.

Rajan je inače ove godine napustio "Vašington post" posle devet godina, a zaposleni traže od Bezosa da uloži više novca u firmu kako bi opstala.

Članovi sindikata žale se da je odluka o otpuštanju neproporcionalno doneta, odnosno da su pogođene samo ciljane redakcije poput gradskih redakcija i onih koje se bave lokalnim vestima.