Bajden: Smanjuje se broj američkih vojnika u NATO zemljama, ali na KiM raste

Prošle godine u ovo vreme se u NATO zemljama nalazilo 90 hiljada američkih vojnika

Broj američkih vojnika stacioniranih na teritorijama zemalja NATO članica smanjen je sa 90 na 80 hiljada vojnika od oktobra 2022. do oktobra 2023. godine, navodi američki predsednik Džozef Bajden u pisanom obaveštenju koje je Bela kuća poslala u skladu sa američkim zakonom čelnicima Senata i Predstavničkog doma Kongresa.

Kako navodi, oko 80.000 američkih vojnika je poslato ili raspoređeno u evropske NATO zemlje kako bi, između ostalog, uverili saveznike "odvratili dalju rusku agresiju".

Prošle godine u ovo vreme je naveo da se u NATO zemljama nalazi 90 hiljada američkih vojnika.

Pritom, broj Amerikanaca u redovima Međunarodnih bezbednosnih snaga na Kosovu i Metohiji pod okriljem NATO-a (KFOR) porastao je sa 488 na 578.

U Jordanu je broj vojnika SAD porastao sa 3.003 na 3.188, a u Libanu – sa 36 na 76.

Smanjen je američki kontingent u Saudijskoj Arabiji sa 2.755 ljudi na 2.088. Smanjen je broj vojnika i u Nigeru sa 1.001 na 648, gde se u julu pobunila grupa vojnika predsedničke garde i uklonila predsednika Muhameda Bazuma sa vlasti.

Rusija je više puta upozoravala na činjenicu da povećanje broja američkih vojnika ne doprinosi bezbednosti država na evropskom kontinentu.