Svet

Pogranična kontrola u zamenu za novac za Ukrajinu: Bajden razmatra da udovolji republikancima

Administracija aktuelnog predsednika SAD postala je otvorenija prema zahtevima "crvenih" za oštriju kontrolu imigracije preko južne granice zemlje, u nadi da će republikanski kongresmeni odobriti "mega-paket" finansijske pomoći za naoružavanje Ukrajine, Izraela i Tajvana, kaže izvor za Rojters
Pogranična kontrola u zamenu za novac za Ukrajinu: Bajden razmatra da udovolji republikancimaGetty © Olivier Douliery-Pool/Getty Images

Administracija američkog predsednika Džoefa Bajdena razmatra pooštravanje kontrole imigracije kako bi ubedila republikance da odobre ogroman paket vojne pomoći za Ukrajinu i Izrael, preneo je Rojters.

"Crveni" senatori su u sredu sprečili usvajanje Bajdenovog zahteva za dopunske finansije u iznosu od 111 milijardi dolara, koji u jednom "paketu" uključuje pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, navodeći nevoljnost demokrata da se pozabave napetom situacijom na granici između SAD i Meksika.

Neki republikanci su takođe više puta kritikovali Belu kuću zbog nedostatka odgovornosti u pogledu novca koji je poslat Ukrajini.

Sada, Bajdenova administracija postaje otvorenija za pooštravanje provera tražilaca azila, kao i za razmatranje uvođenja odredbe koja bi uskratila azil potencijalnim imigrantima koji prolaze kroz treću "sigurnu" državu na putu ka SAD, navodi izvor britanske agencije.

Sporazum bi mogao da uključi i proširenje procedure "ubrzanog" izbacivanja nezakonitih imigranata iz zemlje, a koja bi se mogla primeniti kako u pograničnim oblastima, tako i širom SAD.

Rojtersov izvor je dodao da Bela kuća i republikanci iz Senata pregovaraju i o ograničenju broja zahteva za azil, iako je stav administracije o tom pitanju i dalje nejasan.

U međuvremenu, republikanski senator Tom Tilis, koji je uključen u pregovore, rekao je da je cilj "crvenih" da smanje nezakonitu imigraciju za najmanje 50 odsto, dodavši da ne zna hoće li dve strane postići dogovor pre nego što počne božićna pauza sredinom decembra.

Bajden je u sredu izjavio da je spreman da napravi "značajne kompromise na granici", priznavši da je tu sistem "uništen" i da ga treba popraviti. On je takođe optužio republikance da se "igraju moše sa nacionalnom bezbednošću" i "drže finansiranje Ukrajine u talaštvu" svojih zahteva o pitanju južne granice zemlje.

U međuvremenu, zvaničnici Bele kuće su u nekoliko navrata upozoravali da američki novac za naoružavanje Ukrajine nestaje, a portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je u četvrtak da Kijev ne može očekivati dodatna finansijska sredstva dok se ne reši zastoj u Kongresu.

image