Borba protiv klimatskih promena: Novi nacrt sporazuma o postepenom odustajanju od fosilnih goriva

Novi nacrt KOP 28 uključuje niz opcija koje se odnose na fosilna goriva u budućnosti, najspornijeg pitanja na aktuelnom samitu u Dubaiju

Agencija UN za borbu protiv klimatskih promena objavila je danas novi nacrt svog sporazuma KOP28, koji uključuje niz opcija koje se odnose na fosilna goriva u budućnosti, najspornijeg pitanja na aktuelnom samitu u Dubaiju.

Među opcijama navedenim u tekstu, o kojem se još vode pregovori, navode se postupno odustajanje od upotrebe fosilnih goriva u skladu sa najboljom dostupnom naukom, putevima Međunarodnog panela za klimatske promene i principima i odredbama Pariskog sporazuma za ograničenje globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa, prenosi Rojters.

U tekstu se navodi i postepeno ukidanje fosilnih goriva uvažavajući potrebu za vrhuncem njihove potrošnje u ovoj deceniji i naglašavajući važnost da energetski sektor bude pretežno bez fosilnih goriva mnogo pre 2050. godine.

U nacrtu kao mogućnost stoji i njihovo postepeno ukidanje bez smanjenja i brzo smanjenje upotrebe fosilnih goriva kako bi se postigla neto nula CO2 u energetskim sistemima do ili oko sredine veka.

Navedena je i opcija za "brzo povlačenje nesmanjene energije iz uglja ove decenije i trenutni prestanak dozvoljavanja nove nesmanjene proizvodnje električne energije iz uglja".

Takođe, u tekstu nema pomena o budućoj upotrebi fosilnih goriva. Očekuje se da će se zemlje u narednih nekoliko dana fokusirati na ovo pitanje u nadi da će postići konsenzus pre zakazanog završetka samita 12. decembra.