Svet

Turska: Naređenje za teroristički napad u Istanbulu stiglo iz Sirije

Ankara tvrdi da kurdske organizacije imaju "proaktivnu stranu podršku"
Turska: Naređenje za teroristički napad u Istanbulu stiglo iz Sirijewww.globallookpress.com © Abed Alrahman Alkahlout/Keystone Press Agency

Turski ministar spoljnih poslova Sulejman Sojlu izjavio je danas da je naređenje za teroristički napad u centru Istanbula stiglo iz sirijskog grada Manbidža.

"Napad u Ulici Istiklal je počinjen iz Manbidža", rekao je Sojlu a prenela agencija Anadolija. "Ovaj teroristički napad je još jedan masakr koji je izvela Radnička partija Kurdistana (PKK). Već smo ih iskusili. Odmah smo pronašli počinioca i sada otkrivamo ko je povlačio niti."

Sojlu je ranije rekao da su osumnjičeni za smrtonosnu eksploziju planirali da pobegnu iz Turske u susednu Grčku, što je dodatno zateglo već hladne odnose dva suseda.

Ankara često optužuje Atinu da štiti osumnjičene za terorizam, mahom članove PKK ili njihovog sirijskog ogranka koji su, navodno, kao azilanti našli utočište u grčkim migrantskim kampovima.

Sojlu je naglasio da se Turska bori protiv PKK i drugih kurdskih organizacija, koje Ankara naziva terorističkim, ali da te organizacije uživaju "proaktivnu stranu podršku".

"Samo u protekle tri godine je američki Senat obezbedio 2 milijarde dolara pomoći PKK", rekao je on.

Šest osoba je poginulo, a više od 80 je ranjeno u eksploziji koja je 13. novembra potresla centar Istanbula. Turske vlasti optužili su za napad PKK i njen sirijski ogranak povezan sa PID, koji su zabranjeni u Turskoj.

image