Finska razmatra otvaranje granice sa Rusijom

Priliv migranata je prestao, pa Helsinki planira da ublaži ograničenja

Finska se nada da će ublažiti ograničenja na svojoj istočnoj granici sa Rusijom budući da je priliv migranata prestao nakon što je Helsinki prošle nedelje potpuno zatvorio granični prelaz, kaže finska ministarka spoljnih poslova Elina Valtonen.

"Pomno pratimo razvoj situacije. Sad kada je mirno, nadamo se da možemo, ako ne baš da idemo direktno u normalu... ako je moguće barem da otvorimo nekoliko graničnih prelaza", poručila je zvaničnica za "Politiko".

Finska je prošle nedelje zatvorila celu svoju istočnu granicu sa Rusijom na dve nedelje, tvrdeći da Moskva ohrabruje tražioce azila da putuju preko njene granice u zemlje EU i NATO.

Država uverava da ima dokaze da su ruske vlasti aktivno pomagale ljudima da stignu do granice, organizujući grupni transport i obezbeđujući opremu, pa čak i regrutujući ljude.

U prilog priči da su Rusi krivi za sve, ministarka Valtonen dodaje još i da su nedavni izveštaji da Rusija planira da poremeti pristupanje Finske i Švedske NATO-u "veoma uznemirujući" jer pokazuju da "Rusija ne poštuje suverenitet nacija".

"Kada smo pre godinu i po dana poslali zahtev za članstvo u NATO, bili smo spremni da se uhvatimo u koštac sa svim vrstama ruskog uticaja. Dakle, očigledno ova pretnja nije nestala", rekla je ona.

O antiruskoj atmosferi koju finske vlasti raspiruju među svojim građanima, svedoče i vesti koje su plasirane preko nekih tamošnjih medija, kako ruske obaveštajne službe planiraju da organizuju nasilne demonstracije kako bi poremetile pristupanje Švedske i Finske NATO-u, uključujući proteste sa ciljem da izazovu razdor između Turske i EU. 

Poznato je, međutim, da Rusi nisu ti koji se širom planete bave potpirivanjem građanskih medija, i da je u tom poslu neprikosnoven finski zapadni saveznik Amerika.