Svet

Ukrajina u problemu zbog evropske nestašice baruta: Raste cena municije u svetu

EU još tri godine neće moći da poveća proizvodnju granata
Ukrajina u problemu zbog evropske nestašice baruta: Raste cena municije u svetuwww.globallookpress.com © Simon Belcher/imageBROKER.com

Nestašica eksploziva ometa napore Evrope da naoružava Ukrajinu, a mnogi strahuju da, zbog ovog problema, čak još tri godine nema ništa od planiranog povećanja proizvodnje granata, prenosi "Fajnenšel tajms".

Industrija je zbog oskudnih zaliha baruta, plastičnih eksploziva i TNT-a nesposobna da brzo ispuni očekivane narudžbe EU za Ukrajinu, bez obzira na to koliko novca je uloženo, kažu za FT zvaničnici i proizvođači.

Ograničenja u lancu snabdevanja primer su kako je specijalna vojna operacija razotkrila neadekvatne evropske zalihe oružja i slab domaći proizvodni kapacitet zbog decenija nedovoljnog ulaganja.

"Osnovni problem je što evropska odbrambena industrija nije u dobrom stanju za veliku ratnu proizvodnju", rekao je jedan nemački zvaničnik.

Evropa pokušava da zadovolji ratne potrebe Kijeva upumpavanjem novca u sektor odbrane, posebno da bi podstakla proširenje proizvodnje artiljerije kalibra 155 milimetara za kojima postoji ogromna potreba - kako za popunjavanje nacionalnih oružarnica, tako i za održavanje zaliha ukrajinskih snaga.

Proizvođači, rukovodioci industrije i zvaničnici EU upozoravaju, međutim, da bi povećana tražnja mogla samo da poveća cene koje su već skočile za petinu u protekloj godini.

"Veoma je teško povećati proizvodnju artiljerijske municije, posebno teške municije velikog kalibra, za kratko vreme. Kako proizvesti više artiljerijskih projektila bez sirovina?", pita se predsednik Udruženja odbrambene i bezbednosne industrije Češke Republike Jiri Hinek.

Na sastanku ministara spoljnih poslova i odbrane EU u ponedeljak u Briselu razgovaraće se o paketu od dva predloga od milijardu evra za ubrzanje hitnih isporuka granata od 155 milimetara u Ukrajinu i podsticanju zemalja da sklapaju zajedničke ugovore o kupovini artiljerije.

No, zvaničnici odbrambene industrije upozoravaju da Evropa ima ograničene zalihe eksploziva kao što su barut, TNT i nitroceluloza koji su neophodni za njihovu proizvodnju.

"Uska grla za naše kapacitete su uglavnom eksplozivni prahovi, kojih nema dovoljno širom Evrope. Nije moguće za kratko vreme povećati proizvodnju nitroceluloze. U Evropi nema važnih proizvođača sirovina koje su nam potrebne", rekao je Hinek, misleći na glavni sastojak baruta.

Za povećanje proizvodnje baruta, ukazuje, biće, kaže, potrebne verovatno tri godine.

Čak i zvaničnici EU koji su privatno zastupali pakete finansijskih podsticaja priznaju da su im evropski proizvođači artiljerije jasno stavili do znanja da povećanje proizvodnje neće biti lak zadatak.

"Zalažemo se za jačanje odbrambene industrije. Ali ako je rezultat ove inicijative EU da imate drugog ponuđača za isti oskudni resurs, to će uticati na cenu. A kompanije za oružje se već dovoljno bogate. Moramo da gazimo pažljivo... Niko ne želi da subvencioniše kompanije tako razmišljaju", rekao je za FT jedan od zvaničnika.

Savetnik italijanskog ministarstva odbrane Đanklaudio Torlici ukazuje da Evropa mora da pronađe nove izvore snabdevanja iz zemalja koje tradicionalno nisu bliske.

FT piše da su se udvostručili, a u nekim slučajevima i utrostručili troškovi osnovnih materijala, što je dovelo i do viših cena municije.

Tipična granata danas košta 850 evra, što je otprilike 20 odsto više nego pre specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Da će cene municije "značajno" porasti naredne godine usred očekivane svetske nestašice baruta, potvrđeno je i za "Njuzvik" iz američke kompanije "Vista autdor", matične kompanije mnogih prodavaca naoružanja.

"Usred dešavanja u svetu, naši dobavljači su nas obavestili o neviđenoj potražnji i očekivanoj svetskoj nestašici baruta", obrazložio je poskupljenje u pismu potrošačima potpredsednik za prodaju i sportske proizvode u ovoj kompaniji, Brent Nelson.

Iako "Vista autdor" ne imenuje ponaosob dotična "dešavanja", ali "Njuzvik" navodi da su tekući sukob u Ukrajini i rat Izraela sa Hamasom doveli do značajnog skoka u potražnji za municijom. 

Ova kompanija je u martu obećala da će Ukrajini donirati milion metaka, dodaje američki nedeljnik.

Da je rusko-ukrajinski sukob doveo do značajnog poskupljenja municije je prethodno izvestio i nemački list "Velt am zontag", koji je otkrio da je cena Kijevu preko potrebnih artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara porasla za više od 50 odsto od eskalacije sukoba u februaru prošle godine.

image