Severna Koreja: Vašington zloupotrebio pravo veta, vrhunac nehumanog zla

SAD protivreče same sebi odobravajući nastavak borbi u Gazi, a istovremeno osuđujući nedavno lansiranje severnokorejskog satelita

Vašington je zloupotrebio pravo veta kako bi zaštitio Izrael, poručio je zamenik severnokorejskog ministra spoljnih poslova Kim Son Gjong kritikujući Sjedinjene Američke Države zbog blokiranja rezolucije Ujedinjenih nacija kojom se poziva na hitan humanitarni prekid vatre u Gazi.

"Zloupotreba prava veta od strane Sjedinjenih Država kako bi zaštitile saveznika koji je masakrirao desetine hiljada civila nije samo manifestacija nelegalnih i nerazumnih dvostrukih standarda, već i vrhunac nehumanog zla", rekao je Kim za KCNA, prenosi Rojters.

On je dodao da SAD protivreče same sebi time što odobravaju nastavak borbi u Gazi, a istovremeno osuđuju nedavno lansiranje severnokorejskog satelita koje, kako je naveo, nije nanelo štetu nijednoj drugoj zemlji.

Na glasanju u Savetu bezbednosti, u petak, 8. decembra, SAD su stavile veto na rezoluciju o hitnom prekidu vatre u Gazi, za koju je glasalo 13 članica tog tela Ujedinjenih nacija, dok je Velika Britanija bila uzdržana.