I Gutereš priznao: Autoritet Saveta bezbednosti UN je narušen

Nakon jučerašnje izjave turskog predsednika da je reforma Saveta bezbednosti "postala obavezan uslov", budući da pet stalnih članica koje imaju pravo veta nisu jedine države sveta, oglasio se i generalni sekretar UN koji je priznao da je kredibilitet organizacije opao zbog nesposobnosti da dođe do prekida borbi na Bliskom istoku

Nakon što članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija poslednjih dana nisu uspele da postignu konsenzus o tome da je potrebno doći do obustave vatre u zoni palestinsko-izraelskog konflikta, i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš priznao je da je autoritet SB UN narušen.

"Kredibilitet i poverenje u Ujedinjene nacije i Savet bezbednosti narušeni su zbog njihove nesposobnosti da sprovedu rezoluciju o prekidu vatre u Pojasu Gaze. Humanitarno primirje nije uspostavljeno, ali to ne čini pozive da do njega i dođe manje neophodnim", rekao je generalni sekretar UN na otvaranju Dohajskog foruma u Kataru. 

Gutereš, koji je od početka poslednje eskalacije na Bliskom istoku zbog svojih izjava bio na udaru izraelskih kritika, poručuje i da, uprkos svemu, "neće odustati" i da će "nastaviti da poziva na prekid vatre".  

Generalni sekretar je krajem oktobra, podsetimo, izjavio da se "napadi Hamasa nisu dogodili u vakuumu", nakon čega je dodao: 

"Palestinski narod je bio pod okupacijom 56 godina. Videli su kako njihovu zemlju neprestano gutaju naselja i preplavljuje nasilje, njihova ekonomija je ugušena, njihovi ljudi raseljeni i njihove kuće porušene. Njihove nade u političko rešenje su nestale".

Iako je nakon toga osudio te, kako je i sam rekao, "užasne napade Hamasa" od oktobra ove godine, Izrael je ostao nezadovoljan, te je čak zatražio i smenu generalnog sekretara, na zaprepašćenje ne samo Gutereša, već i velikog dela međunarodne zajednice. 

Danas, Gutereš ponovo ističe da je "broj civilnih žrtava za dva meseca borbi dostigao nivo koji je bez presedana", jer Palestincima osim vojnih akcija prete i bolesti i humanitarna katastrofa, prenose "RIA Novosti".